Dašak jutarnjeg mira – Han, Gi, Heung i Jeong

Dašak jutarnjeg mira nam ovoga puta donosi priču o konceptima koji se vezuju za korejsku kulturu i tradiciju, a posledica su korejske istorije. Hajde da otkrijemo šta se krije iza pojmova “han” (한), “gi” (기), “heung” (흥) i “jeong” (정) !

Bada – For 500 Years (Immortal Songs 2), pesma koja dočarava osećanje “han”

Razumevanje koncepta “han” kao mešavine lične, kolektivne i istorijske tuge, prihvatanja sadašnjosti i nade u bolju budućnost je od ključne važnosti za razumevanje korejskog naroda. Han je jedinstvena kulturna osobina Korejaca, složen koncept kolektivnog bola, patnje, mržnje, kajanja i bespomoćnosti izazvanih nepravdom, a koji prati nagon za osvetom i zadovoljenjem pravde. To je kolektivno osećanje povezanosti (pa je samim tim i deo korejskog identiteta) zasnovano na zajedničkoj patnji i teškim trenucima u istoriji i životu korejskog naroda. Smatra se da je ovakvo kolektivno osećanje posledica turbulentnih istorijskih prilika na Korejskom poluostrvu, čestih invazija od strane “jačih” susednih naroda, klasnih razlika u samom korejskom društvu, a u novijoj istoriji i podele Korejskog poluostrva i korejskog naroda na dve Koreje. Han je stanje duše – pasivno osećanje rezigniranosti i prihvatanja gorke sudbine, koje podrazumeva priželjkivanje osvete zbog nanetog bola, ali se ta osveta ne sprovodi, već samo postoji nada da će pravda biti zadovoljena.

Tri važna elementa koja grade korejski duh i predstavljaju sastavni deo korejske kulture jesu “gi”, “heung” i “jeong”. Gi je univerzalna energija – kako fizička, tako i psihička, sveprisutna veza čoveka sa okolinom. To je princip harmonije čoveka sa prirodom i ispoljava se kroz povezanost korejskog naroda sa prirodnim lepotama Korejskog poluostrva – pre svega planinama, a takođe i kroz princip sličan feng šui-ju pod nazivom “pungsoo” (풍수). Pungsoo se bazira na teoriji da topografske karakteristike predela utiču na stvaranje nevidljivih sila dobra i zla, pa se Korejci okreću ovom principu prilikom izgradnje objekata, trudeći se da izbegnu disharmoniju sa prirodom.

Heung predstavlja suštinsku, iskrenu radost svojstvenu korejskom narodu i jedan je od najlepših aspekata korejske kulture. To je energija ispunjena osećanjima radosti, tuge i strasti i u kombinaciji sa pozitivnim, entuzijastičnim duhom pokreće strastvenu saosećajnost i kolektivno veselje. Ispoljava se kroz pevanje i plesanje na festivalima, noraebang, igre uz piće itd. Korejski narod se u teškim vremenima često okretao pesmi. Radost i veselje su svakako sastavni deo svakodnevnih aktivnosti Korejaca, a to svako može da iskusi ako samo poseti Koreju i prođe ulicama Seula – u Myeongdong-u, Hongdae-u, Insadong-u i ostalim delovima grada uzbuđenje, veselje, pesma i igra se mogu naći na svakom koraku.

djm2

Još jedan složen element korejskog duha jeste jeong i može se opisati kao saosećajnost i briga za dobrobit drugih ljudi. Korejci možda ne iskazuju svoja osećanja otvoreno, ali se ona ogledaju kroz niz dela, koja su svojstvena njihovoj kulturi i vaspitanju, kao što je npr. deljenje zajedničkog obroka, čašćavanje ili ukazivanje bilo koje vrste pomoći. Naravno, ova osobina je (kao uostalom i ostale gore navedene) u manjoj ili većoj meri prisutna i u ostalim kulturama, ali je u Koreji posebno izražena kao odraz dobrog vaspitanja, pažnje i nesebičnosti, a moje lično mišljenje je i da lepo oslikava kolektivnu svest koja i dalje ima primat nad individualizmom.

Ovim smo došli do kraja ovog kratkog pregleda elemenata ključnih za razumevanje korejskog duha i kulture. Ako ste uživali čitajući ovaj članak, možda će vam se dopasti i naša priča o korejskim manirima!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?