Dašak jutarnjeg mira – Mit o Tangunu

Dašak jutarnjeg mira nam danas donosi korejsku legendu o postanju, odnosno mit o Tangunu, legendarnom osnivaču prvog korejskog kraljevstva. Korejska tradicija poznaje nekoliko mitova o postanju sveta, koji se zasnivaju na priči o prvobitnom haosu i iznenadnom stvaranju pukotine, koja je razdvojila nebo i zemlju. Ipak, najznačajniji mit o postanju jeste mit o nastanku Koreje i o njemu će ovde biti reči. Evo priče…

Tangun, prvi korejski kralj, osnivač starog Ćoson kraljevstva
Tangun, prvi korejski kralj, osnivač starog Ćoson kraljevstva

Nebeski princ Hwanung (환웅) je poželeo da vlada zemljom i ljudima, pa ga je njegov otac, Vladar neba Hwanin (환인) poslao na zemlju, znajući da će Hwanung doneti sreću ljudima. Hwanung je tako došao na zemlju, na planinu Taebaek (태백산) između Mandžurije i sadašnje Severne Koreje, donevši tri nebeska pečata i 3000 lojalnih nebeskih podanika, kao i Vladare Vetra, Kiše i Oblaka, i tu stvorio sveti grad. Njegova vladavina bila je ispunjena je miroljubivim donošenjem civilizacije, postavljanjem zakona i podučavanjem ljudi.

Legenda dalje govori o tigru i medvedu, koji su želeli da postanu ljudi. Hwanung im je poručio da ne izlaze na sunce u periodu od 100 dana i da jedu samo beli luk i pelin. Tigar je ubrzo odustao i otišao u šumu, a medved je postao prelepa žena, Woongyeo (웅녀 – “medved-žena”), koja će postati Hwanungova supruga. Iz njihove ljubavi rodio se Tangun (단군), Kralj Sandalovine i prvi korejski kralj, osnivač drevnog Ćoson kraljevstva (고조선 – “zemlja jutarnjeg mira”). Tangun će vladati 1500 godina, kao Tangun Mnogopoštovani (단군 왕검 – Tangun-Wang-Gum), a zatim se povući na planinu Taebaek i postati planinski bog.

Woongyeo - "medved- žena", Hwanungova supruga i Tangunova majka
Woongyeo – “medved-
žena”, Hwanungova supruga i Tangunova majka

Drevni mit o Tangunu je od XIX veka ponovo oživljen kroz religiju Taejong-gyo (대종교). Tangun predstavlja božanskog tvorca, učitelja, zakonodavca i zemaljskog vladara korejske nacije, pa ovo učenje neguje patriotizam, ljubav, saosećanje i velikodušnost, iskrenost i rad na sebi za dobrobit svih. Tangunov dan se slavi 3. oktobra kao dan nastanka nacije (개천절 – dan “otvaranja neba”) i njime se obeležava mitsko stvaranje korejske nacije 2333. godine p.n.e. i tada se održava ceremonija na oltaru na vrhu Mani planine na ostrvu Kanghwa, za koji se veruje da ga je postavio sam Tangun da bi se zahvalio nebeskim bogovima.

the legend

Legenda je poslužila kao osnova za dramu The Legend (Tae Wang Sa Shin Gi – 태왕사신기) iz 2007. godine, jednu od najboljih istorijskih (mada je ovo pre epska fantastika) korejskih drama. Ako još uvek niste imali priliku da je pogledate toplo je preporučujem – sigurna sam da ćete uživati!

Ukoliko vam se ovaj članak dopao možda će vas zanimati da pročitate nešto i o Ćusoku!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

One thought on “Dašak jutarnjeg mira – Mit o Tangunu

A šta vi imate da kažete na ovu temu?