Dašak jutarnjeg mira: punoletstvo u Koreji

U našoj kulturi 18. rođendan se smatra danom kada mlada osoba postaje punoletna, kada ima pravo da glasa i, uopšte, postaje zakonski odgovorna za sebe i svoje postupke. Taj rođendan se obično svečanije proslavlja, uz brojne prijatelje i rodbinu. A kada u Koreji ljudi postaju punoletni? Kako se nekada proslavljalo punoletstvo, a kako se to čini danas?

Prošlog meseca, trećeg ponedeljka meseca maja u Južnoj Koreji proslavljen je dan punoletstva. Tog dana svi dvadesetogodišnjaci (po korejskom računanju godina) zvanično su postali punopravni članovi društva. A uobičajeni pokloni koje “novopečena” punoletna osoba tada dobija jesu parfemi, dvadeset ruža i poljubac. Međutim, po nekim komentarima zaključila bih da zavisi od osobe do osobe, i od porodice do porodice, kako se obeležava dan punoletstva u Koreji. Uostalom, kao i kod nas, kako vreme prolazi običaji se znatno pojednostavljuju, pa čak i prestaju da se praktikuju, naročito u gradskim sredinama. Znam za 18. rođendane koji su imali broj zvanica kao današnje velike svadbe, ali i za proslave koje se nisu bitnije razlikovale od prethodnih rođendana.

Dok čitate današnji Dašak poslušajte 9MUSES – Coming of age ceremony (u originalu ovu pesmu peva Park Jiyoon)

Kako je nekada izgledala tradicionalna proslava tj. ceremonija punoletstva (gval-je za momke, gjerje za devojke) kojom je mlada osoba zvanično postajala odrasla, zvanično prepoznata kao građanin države. Odvijala se obično između petnaeste i dvadesete godine, i nekada je bio neophodan uslov da bi mlada osoba mogla da se venča. Za ovaj događaj mlada osoba dobijala je zvanično ime i od nje se očekivalo da učestvuje u društvu sa svim odgovornostima koje odraslo doba nosi.

slika sa tradicionalne gyerye proslave punoletstva danas
Tradicionalna proslava punoletstva danas

Samoj ceremoniji prisustvovalo bi dosta gostiju a posebno je važno prisustvo počasnog gosta, najčešće prijatelja glave porodice koji pri ritualu ima sličnu ulogu kao krsni kum u hrišćanstvu. Mlada osoba se oblači u svečani hanbok i podiže joj se kosa. Mladićima se kosa vezuje u punđu na vrh glave i takođe dobijaju poseban veliki muški crni šešir koji od tog trenutka nose u javnosti. Drugi bitan element gval-jea jeste alkoholno piće koje mu nudi počasni gost i simbolično predstavlja početak njegovog novog statusa. Počasni gost treba i da nadene novo ime koje isto tako označava prestanak detinjstva i početak života u društvu kao zakonitog pripadnika te zajednice. Za devojke je bilo važno da se pre venčanja obavi gjerje. Mladoj ženi bi tada podizali kosu i vezivali pletenice u punđu koja bi se potom pričvrstila tradicionalnom ukrasnom iglom.

Da se sad malo vratimo u sadašnjost i brzo nešto ponovimo – Hallyurina je u ovom članku lepo razjasnila kako Korejci računaju godine. Dakle, u Koreji kada se beba rodi ona proživljava svoju prvu godinu života, te se odmah računa da ima jednu godinu. Dete potom puni dve godine ne na dan rođendana, već na dan lunarne (ili solarne) Nove godine, tako da, po tradiciji, svi Korejci postaju za jednu godinu stariji istog dana. Moram da kažem da se dok su deca još mala o njihovom uzrastu ipak govori u mesecima, ali ovaj primer navodim zbog poređenja sa našim sistemom računanja godina. Evo i primera za malo starije: osoba rođena 1. novembra 1990. u Koreji 1. marta 2015. godine računati da ima 26 godina, iako bi u Srbiji i dalje imala 24 godine, dok bi u periodu između samog rođendana i Nove godine, postojala samo jedna godina razlike.

I dobro – kada tačno Korejci postaju punoletni? Na početku članka sam napisala sa 20 godina (što bi bilo 18 ili 19 godina na Zapadu). Ali, kao što znamo, Korejci ne dodaju sebi jednu godinu za rođendan nego za Novu godinu, tako da to praktično znači da su ovoga maja punoletstvo proslavile osobe koje su (po našem, zapadnom računanju godina) tokom 2015. napunile (ili će tek napuniti) 19 godina.

Kako ste vi proslavili punoletstvo? Šta mislite o tradicionalnoj proslavi punoletstva? Da li takvi običaji treba da se održe ili mislite da definitivno treba da ostanu deo prošlosti?

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?