Dašak jutarnjeg mira: tekjon i širum – tradicionalni korejski sportovi

Koliko znate o tradicionalnim korejskim sportovima? Znamo da je tekvondo korejska borilačka veština, ali šta je sa onim starijim veštinama koje su prethodile njegovom nastanku, kao što su tekjon i širum?

Kada smo već pomenuli tekvondo, da počnemo od ovog sporta i borilačke veštine koja je osim u Koreji popularna i širom sveta, pa tako i u Srbiji. Svi se rado sećamo zlatne medalje Milice Mandić na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, a odnedavno možemo da budemo ponosni i zbog još dve zlatne medalje – Vanje Stanković i, ponovo, Milice Mandić – sa Svetskog prvenstva u tekvondou, koje je u junu 2017. održano upravo u Južnoj Koreji.

Pomenula bih ovde i K-Tigers demonstrativni tekvondo tim koji je široj publici postao poznat zahvaljujući tekvondo verzijama popularnih K-pop spotova i koreografija. Malo trivije: njihova članica Taemi glumila je u seriji Healer.

Tradicionalni ili klasični tekvondo odnosi se na najstariji oblik tekvondoa kojim se tokom pedesetih godina 20. veka koristila južnokorejska vojska. Ovaj oblik tekvondoa predstavljao je mešavinu u određenoj meri različitih borilačkih vaština koje su praktikovali pripadnici takozvanih Devet kvanova. Kvan je, u kontekstu borilačkih veština, škola ili klan kojem pripadaju ljudi koji se bave određenom borilačkom veštinom i koji slede isti stil i/ili istog majstora tj. vođu. Sam naziv tekvondo (태권도) skovan je tek kasnije da bi se ovaj sport doveo u vezu sa tekjonom¸ drevnom korejskom borilačkom veštinom koja se obično navodi kao prethodnik tekvondoa i koja datira još iz 1. veka.

Tekjon (택견)

Današnji tekjon karakterišu ritmični pokreti koji podsećaju na ples (mene su isprva osnovni koraci podsetili na kapoeru). Sadrži širok dijapazon udaraca nogom, laktom i pesnicom i napada na vitalne tačke, a cilj je da se protivnik udari ili saplete tj. obori. Godine 2011. tekjon je upisan na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

tekjon2
© 2007 by National Research Institute of Cultural Heritage

Ako niste gledali epizodu Roommate-a u kojoj su ukućani išli na trening tekjona, možete da pogledate sledeći video o ovom sportu (zapravo, preporučujem da ga pogledate bez obzira na to da li ste gledali Roommate 😉 ):


Širum (씨름)

Većina vas je čula za voditelja i komičara  Kang Hodonga i moguće je da ste u nekom trenutku saznali da se on ranije bavio rvanjem. Međutim, reč je o tradicionalnom rvanju poznatom pod nazivom širum. Širum ima dugu prošlost – crteži koji prikazuju borbe u širumu pronađeni su unutar grobnica iz Gogurjo perioda (37. g. pre n.e. – 668. g. n. e.). Ovaj vid borbe nastao je kao vrsta borilačke veštine i najpre je korišćen u svrhe samoodbrane. Širum je vemenom postao naročito popularan tako da je za vreme Đoson dinastije (1392–1910) poprimio status tradicionalnog sporta. U borbama se nadmeću dva takmičara i svaki od njih oko struka i desne butine ima obmotan pojas (dugačka tkanina, tzv. satba, na korejskom: 샅바), za koji se sve vreme međusobno drže. Na početku borbe, oba takmičara kleče i jedan drugog čvrsto drže za satbu. Cilj je da se veštom manipulacijom protivnik obori na zemlju, tj. da bilo koji njegov deo tela koji se nalazi iznad kolena dodirne zemlju. Mečevi se obično odvijaju na pesku ili travi, da se takmičari ne bi povredili prilikom pada. Zanimljivo je da širum više nije isključivo muški sport. Naime, žene mogu da učestvuju u širum takmičenjima čak i na svetskom nivou.

U sledećem videu možete videti kako otprilike izgleda širum meč, zatim poznate tradicionalne rvače Lee Man-ki-ja i Kang Hodong-a. Od ne tako sjajnog početka karijere, Kang Hodong je došao do titule šampiona! Nije li to inspirativno? Šta kažete na kraj videa? 🙂

Da li biste želeli da se bavite nekim od ovih sportova? Dok ste još tu, pogledajte naš prethodni Dašak jutarnjem mira o hanoku – tradicionalnoj korejskoj kući.

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

One thought on “Dašak jutarnjeg mira: tekjon i širum – tradicionalni korejski sportovi

A šta vi imate da kažete na ovu temu?