Dašak jutarnjeg mira: Prvi rođendan u Koreji

Danas bih želela da govorim o proslavi prvog rođendana, naročito o jednom lepom korejskom običaju koji prati taj događaj.

Prvi rođendan (dol) u Koreji je povod za veliku svečanost sa mnogo gostiju, rođaka i prijatelja. Za slavljenika se priprema posebni svečani hanbok (tradicionalna odeća) i kapica tako da je dete raskošno obučeno od glave do pete. Ispred deteta se postavlja dolsang, sto sa raznim poslasticama – raznim vrstama pirinčanih kolača, raznobojnim voćem, zelenim povrćem, ribom, mesom, pirinčem i supom od algi. Na sto se, sa ciljem da privuku pažnju deteta, stavljaju različiti predmeti poput pirinča, novca, knjige, četke za pisanje, luka i strele i konca, dok se za devojčice umesto luka i strele dodaju makaze i lenjir. Tada nastupa za odrasle najzanimljiviji deo proslave – ritual dolđabi kada se dete odlučuje za jedan od tih predmeta. Veruje se da se može predvideti detetova budućnost na osnovu toga za kojim predmetom ono posegne, a naravno, roditelji su ti koji odlučuju šta će se na tom stočiću naći. Videla sam da osim predmeta koje sam već pomenula, roditelji stavljaju i stetoskop u nadi da će im dete biti lekar, mikrofon u želji da se jednog dana opredele da budu voditelji ili pevači, ili pak sudijski čekić, itd.

doljabi2
cr: Stefano Choi Photography

Da vidimo šta se dešava ako se beba maši nekog od uobičajenih predmeta koji se koriste za dolđabi. Ako beba izabere pirinač ili novac, veruje se da će dete steći veliku imovinu; ako izabere hranu, nikad neće biti gladno; ako izabere četku za pisanje ili knjigu postaće obrazovan čovek; ako izabere luk i strelu čeka ga budućnost u vojsci; a ako izabere konac, živeće dugo. Ako devojčica izabere makaze ili lenjir biće veštih ruku i umešna u pravljenju stvari. Evo i jednog videa iz emisije The Return of the Superman gde je priređena rođendanska zabava za blizance Seo-eon-a i Seo-jun-a:

Mislim da sam za dolđabi čula pre nekih četiri-pet godina kad sam se još upoznavala sa korejskom kulturom. I tada, a i danas mislim da je to jedan jako lep, simboličan običaj, a čak mislim da bi bio blizak i pripadnicima naše kulture. Da li je možda neki korejski životni običaj i vama “prirastao za srce”? 🙂

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

2 thoughts on “Dašak jutarnjeg mira: Prvi rođendan u Koreji

A šta vi imate da kažete na ovu temu?