할 수 있어! Ja to mogu!

Jedna od ideja i želja mi je da na blog postavljam fraze na korejskom, koje se često ponavljaju u govoru.

할 수 있어! Ja to mogu!

Koliko sam samo puta čula ovu rečenicu u dramama i pesmama. Jedan od krivaca za odabir ove fraze jeste MC Sniper i njegova sjajna pesma 할 수 있어. A mislim i da je ovo idealna rečenica za prve poruke na blogu… Za mene, a i za sve vas koji učite ili počinjete da učite korejski!

Dok sam pregledala tekst pesme, shvatila sam da bi trebalo da pomenem još jednu frazu: 이제 포기 할 수 없어! Glagol 포기 하다 znači odustati, napustiti nešto. Dakle, ne mogu sada da odustanem!

Prethodnu rečenicu biste rekli sebi, kada vam je potrebno ohrabrenje. Ali, ako želite da ohrabrite nekog vama bliskog, recite mu: 포기 하지마!

ImageEvo, u prvoj poruci ovog tipa odmah postavljam dve “kartice” sa k-frazama. 🙂

Ukoliko vas zanima kako da kažete da nešto možete, odnosno ne možete, pogledajte ovu lekciju na sajtu Talk To Me In Korean. A kako da kažete nekome da nešto ne radi, odnosno da prestane sa nečim, pogledajte ovde.

I još nešto! Obratila sam pažnju na zgodne fraze koje mogu da se čuju u drami 너의 목소리가 들려, tako da ćete uskoro moći ovde da pročitate i naučite još neke rečenice ili čak i kratke dijaloge iz te drame. Inače, pratim ovu dramu već više nedelja, jako je dobra i mogu svima da je preporučim!

Toliko za danas! 🙂

안녕히 계세요!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

One thought on “할 수 있어! Ja to mogu!

A šta vi imate da kažete na ovu temu?