Mukbang i uživancija u klopi

Pre nekoliko meseci sam pisala o fenomenu jedenja pred kamerama u Koreji – ako neko nije pročitao, a zanima ga članak može da pronađe ovde. Nisam mislila da ću se vratiti na ovu temu, ali više stvari, na koje sam “naletela” ovih dana su me navele da ipak obratim pažnju na mukbang još jednom.

I tako, pred praznik (mada znam da je nekima od vas praznik već prošao – Srećan Uskrs!), uz spremanje ukusne hrane evo još jednog ukusnog teksta o korejskim gurmanima – kako internet fenomenima, tako i onima, koji veselo ručkaju u dramama i tv emisijama.

Glavni razlog novog teksta o mukbang-u je upravo ovaj video! Pre par dana Hangulija mi ga je poslala, a ja sam se zapitala “gde ste bili kad sam pisala Hranom protiv usamljenosti?”. Ne verujem da bi trebalo da dalje komentarišem video, mada mi je bilo neobično da vidim više Japanaca u njemu – zašto baš Japanci? Da li su autori videa mislili da će njima ovaj fenomen biti bliži za razumevanje? Odgovor nemam, ali nije ni važno – priznajte da je bilo zabavno gledati reakcije ljudi, koji prvi put čuju za mukbang i da su i vaše reakcije kada ste saznali za ovaj fenomen verovatno bile slične nekim od ovih.

Ono što me je posebno razveselilo je ubrzo potom usledilo. Nažalost, moram da priznam da često nemam vremena da pratim sve što se dešava na k-pop i k-drama sceni, pa uglavnom za drame čujem tek kad “izađe” prva epizoda. I tako me je druga sezona drame Let’s Eat iznenadila i veoma obradovala – verujem da sam već rekla koliko sam uživala u prvoj sezoni! Ne mogu mnogo da pričam o drugoj sezoni iz dva razloga: ni ja ne znam šta nas čeka, pošto sam pogledala samo prvu epizodu i ne želim da pokvarim uživanje (da ne kažem “spojlujem”) onima, koji tek planiraju da gledaju. Ipak, ono što je meni zanimljivo jeste nagoveštaj problema gojaznosti i baš me zanima da li će se samo dotaći ove teme ili će je malo više obraditi u toku drame. Zbog lagane atmosfere, koju je ova drama imala u prvoj sezoni, ne bih baš volela da se previše fokusiraju na ovaj problem, ali mislim da nije loše pričati o ovoj temi, pogotovo kroz jednu ovakvu “mukbang dramu”! Ali, hajde da zaboravimo na probleme i nasmejemo se… pogledajte samo kako ovog Korejca veseli njegova hrana:

Hrana je uvek bila veoma zastupljena u dramama i tv emisijama. Sećam se da mi je u početku gledanja korejskih drama bilo neobično koliko scena se odvija za stolom, ali sam ubrzo shvatila koncept socijalizacije za vreme obroka. Ipak, čini mi se da se, sa pojavom mukbang-a, nekako više obraća pažnja na hranu na televiziji. A možda samo ja obraćam pažnju? Setite se samo EXO Showtime-a! Epizoda nije mogla da prođe bez njihovog uživanja u hrani! Po principu – ne završavamo snimanje dok ne jedete. Ili drame Surplus Princess u kojoj jedan od sporednih ženskih likova vodi svoj mukbang šou na internetu. Ili Bom, koja u Roommate-u jede u krevetu i pre nego što je čestito otvorila oči. A kad smo već kod Roommate-a – pa i oni jedu stalno, ali dobro, s obzirom da je u pitanju šou, koji prati poznate ličnosti koje žive zajedno, naravno da moraju i da jedu i da su obroci jedna od aktivnosti, koje obavljaju zajedno.

Kao što možemo, još jednom, da zaključimo hrana je… sveprisutna i na mukbang internet stranicama i na korejskoj televiziji. Eto, i ja sam “potrošila” dva članka na upravo ovu temu – i to u vremenskom periodu od nekoliko meseci, upravo zato što se čini da je ovaj fenomen tu da ostane. Ako vam ova tema nije dosadila možete da pogledate dokumentarac o mukbang-u ili listu top 8 mukbang zvezda. A da i k-pop idoli vole da jedu (i to mnogo) pokazuje nam i lista top 9 k-pop idola i grupa, poznatih po svom mukbang-u!

Ako ste ogladneli… šta da vam radim?! Uživajte u praznicima, lepo se odmorite i pokušajte da se ne prejedete. Ako vam je ovaj članak otvorio apetit za interesantnim temama vezanim za Koreju pročitajte i naš članak o “korejskom horoskopu” – krvnim grupama!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?