Otkrivamo za vas… “putovanje kroz vreme” drame

U svetu korejskih drama 2012. godina se karakteriše kao “godina putovanja kroz vreme”. U periodu od februara do kraja oktobra te godine prikazano je pet drama sa ovom tematikom i sve su bile prilično dobro primljene od strane korejske, ali i svetske publike. Popularnost ovog žanra trajala je do 2013. godine, kada je prikazana još jedna drama koja se svrstava u trend putovanja kroz vreme. Kako su se pojavile tako su i nestale –  nadamo se ne zauvek!

Nažalost, ja nisam pogledala prvu dramu koja je pokrenula ovaj trend – a preskočila sam je zato što sam ranije imala priliku da pogledam njenu japansku verziju. To je Operation Proposal – svojevrsna loop-drama, u kojoj se glavni lik uporno vraća u prošlost, pokušavajući da promeni sadašnjost. Glavne uloge su pripale Yoo Seungho i Park Eunbin. Pogledajte trejler:

Prvi lik sa kojim smo napustili modernu Koreju i otputovali u… ah ne, naslednik korejskog trona je taj koji je prevalio 300 godina da bi nama prvi došao u posetu i pretvorio se – ni manje ni više – u princa sa potkrovlja. Dakle, Rooftop Prince je otvorio sezonu i doneo nam mnogo radosti u fuziji romantične komedije-drame i istorijske drame – žanrova, koji su najčešće i bili ukombinovani u novoj temi putovanja kroz vreme. Svi koji su gledali sigurno pamte urnebesne scene prestolonaslednika, njegove izgubljene svite i glavnog ženskog lika, njihov zajednički život i prihvatanje čari, koje čine savremenu Koreju. Glavne uloge maestralno su odigrali Park Yoochun, Han Jimin, Lee Taesung, Jung Yoomi, Lee Minho, Choi Woosik i Jung Sukwon, a one su nekima od njih donele i značajna priznanja te godine. Evo jednog od trejlera za dramu:

Sledeći šarmantni posetilac iz prošlosti bio je Queen Inhyun’s Man i takođe je prevalio 300 godina dug put da bi pronašao pravu ljubav u modernoj Koreji. Prvenstveno orijentisana na romantičnu stranu priče ova drama je zagrejala srca mnogih fanova, ali i srca glavnih aktera, koji su potom postali i par u stvarnom životu. Iako više nisu zajedno mi se i dalje rado sećamo tople priče o sudaru prošlosti i sadašnjosti, koje spaja ljubav. Glavne uloge tumače Ji Hyunwoo, Yoo Inna, Kim Jinwoo i Ga Deukhi. Da pogledamo trejler:

Posle primarno romantičnih drama pojavila se fuzija medicinske i istorijske drame u kojoj se glavni lik iz sadašnjosti vraća u XIX vek. U pitanju je drama Dr Jin, koja na poseban način unosi određenu ozbiljnost i težinu u žanr drama koje putuju kroz vreme. “Doktorski” aspekt drame ima značajnu ulogu, kao i uvek u kombinaciji sa ljubavnom pričom. Veliku glumačku ekipu predvode Song Seungheon, Park Minyoung, Kim Jaejoong, Lee Beomsoo i Lee Soyeon, a Kim Jaejoong je za svoje izvođenje dobio i nagradu za najboljeg novog glumca. Stiže trejler:

Na prvi pogled čini se da Dr Jin i naša sledeća drama imaju dosta sličnosti, pa ipak jedna od druge ostavljaju potpuno različiti utisak. Naime, u drami koja je usledila, Faith, glavni ženski lik je takođe doktor i takođe putuje u prošlost. Ovaj put taj put je mnogo veći, pošto naša heroina magično prelazi ni manje ni više nego 700 godina. Tačnije biva kidnapovana ne bi li izlečila kraljicu i onda je zarobljena u prošlosti, čekajući trenutak kad će moći da se vrati. Ali, stvari se, kao i uvek komplikuju kada se razviju osećanja prema glavnom i veoma zanosnom glavnom muškom liku. Ova drama je u suštini zabavna avantura, koja kombinuje fantaziju i akciju u ljubavnu istorijsku priču. Glumačka postava je i ovde brojna, pa izdvajam sledeće glumce: Lee Minho, Kim Heeseon, Yu Ohseong, Lee Phillip, Ryu Deokhwan, Park Seyoung. Da pogledamo trejler:

Stigli smo do poslednje drame! To je jedina drama sa temom putovanja kroz vreme, koja je prikazivana 2013. godine, a moram da priznam da je od svih gore navedenih moja omiljena. Nine: Nine Times Time Travel je drama o čoveku, koji putuje iz sadašnjosti unazad 20 godina i ponovo u sadašnjost, ponavljajući proces iznova i iznova u nadi da će izmeniti svoju i sudbinu svoje porodice. Za razliku od ostalih drama ovog žanra protagonista Nine-a ima ograničeno i veoma kratko vreme u prošlosti, koje treba da iskoristi što efikasnije, pa je drama dosta dinamičnija od ostalih, a kombinuje elemente akcije i melodrame. Glavne uloge tumače Lee Jinwook i Jo Yoonhee. Moja najtoplija preporuka dolazi uz OST:

Sve trejleri i onda OST na kraju… pa dobro, možda jesam malo pristrasna, ali istina je da nisam uspela da nađem trejler za Nine. Ovim privodim kraju ovaj članak o dramama, koje su nas lepo prošetale kroz vreme i nadam se da ćete i vi biti inspirisani da se upustite u vremensku avanturu uz neku od njih! Javite utiske ili recite koja od ovih drama je vaš favorit!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?