K-Drama nagrade za 2014. godinu

Pre nekoliko dana sam shvatila da još nismo prokomentarisale dodele SBS, MBC i KBS drama nagrada. Istina, svi zajedno smo praznično i u veselju započeli 2015. godinu sa Hangulija nagradama, ali red je da se osvrnemo i na to koje su glumce i glumice ove tri velike radio-televizijske kompanije obradovale na samom kraju prošle godine.

Dakle, reč je o glumcima i glumicama koji su igrali u dramama koje su se emitovale na ove tri televizije, što praktično znači da svaka kuća nagrađuje svoje glumce. Možda ste primetili da neki glumci prevashodno glume u dramama određene kompanije, npr. skoro sve Joowon-ove drame emitovale su se na KBS-u, osim 7th Grade Civil Servant (jedna od retkih Joowon-ovih drama koju nisam pogledala do kraja), a tu je i Lee Jong Suk, miljenik SBS-a, koji je imao poneki (zapravo, po jedan) izlet na KBS, MBC i tvN. Ili pak, Baek Jin Hee čije su četiri poslednje drame bile na MBC-u. Slučajnost? I think not.

junjihyun

Hajde najpre da pogledamo rezultate SBS Drama nagrada. Jun Ji Hyun je osvojila Daesang tj. glavnu nagradu. Ja ću sad stidljivo da podignem dva prstića i da priznam da nisam gledala You who came from the stars. Međutim, koliko sam shvatila Jun Ji Hyun je omiljena ličnost u Koreji, u svakom pogledu, tako da verujem da je tome doprinelo i njeno glumačko umeće. Da vas čujem, dragi moji, da li je zaslužila Daesang?

Da pomenem glumce iz It’s okay, that’s love koja je kod nas bila među omiljenim dramama – Sung Dong Il (psihijatar iz drame, i tatica iz Reply 1997 i Reply 1994) dobio je Excellence nagradu, Gong Hyo Jin Top Excellence nagradu, a Lee Kwang Soo Special Actor nagradu. Nisam sigurna oko gradacije ovih nagrada jer je naziv svake neka vrsta apsolutnog superlativa. Top Excellence je očigledno veća nagrada od Excellence, a potom dolazi Special nagrada (koju, izgleda, dobijaju sporedni likovi?). Pošto se same drame razlikuju po broju epizoda, imamo i kategorije mini-serija, specijalnih drama (ovde mi se čini da je razlika u 16 vs 20 epizoda) i dnevnih/vikend drama, mada se ove kategorije razlikuju od kompanije do kompanije.

pinocchioPark Shin Hye, miljenica naše publike, dobila je Top Excellence nagradu za ulogu u drami Pinocchio, a Lee Jong Suk, osim što je zajedno sa njom osvojio nagradu za najbolji drama par (kao i kod nas, kao i kod nas! 🙂 ), dobio je i SBS Special Award. Pa naravno kad je njihov glumac 😉 – samo ove godine gledali smo ga u dve SBS drame – Doctor Stranger i Pinocchio!

shinsungrok

Pomenula bih još Shin Sung Rok-a – ovaj čovek je počeo da glumi pre više od 10 godina, ali je tek posle vojske, od 2013. godine počeo da “žari i pali”, tačnije od You who came from the stars. Čak i ja znam da je bio neverovatan zloća u toj drami.

Kada je reč o KBS Drama nagradama, Kwak Dong Yeon je dobio nagradu za najboljeg mladog glumca, zahvaljujući drami Inspiring Generation. I itekako ju je zaslužio. Primetila sam ga još u mini-drami Adolescence Medley, a ove godine ste mogli da ga vidite i u drami Modern Farmer. Ko bi rekao da ovaj momak još nema ni 18 godina, a glumi bolje i od nekih iskusnijih glumaca.

cr: joowons @ tumblr
cr: joowons @ tumblr

Joo Won (Naeil’s Cantabile) i Ji Chang Wook (Healer) dobili su nagradu za popularnost, dok je istu nagradu dobila i Eunji iz grupe A Pink za dramu Trot lovers.

Najviše nagrada dobili su glumci i glumice iz drama koje, nažalost, nisam gledala, kao npr. What’s up with my family i Joseon gunman. Eric iz grupe Shinhwa i Lee Yoo Mi dobili su nagrade za uloge u drami Dicovery of Love, a zanimljivo je da je ovaj glumački par već zajedno glumio u drami Que Sera, Sera.

I najzad su tu MBC Drama nagrade. Drama Jang Bo Ri is here je proglašena za dramu godine i njeni glumci su pokupili dosta nagrada. Čula sam za dramu, ali nisam krenula da je gledam, da li ju je možda među vama neko pogledao?

pride and prejudiceDrago mi je što su Choi Jin Hyuk i Baek Jin Hee dobili Excellence nagrade za uloge u drami Pride and Prejudice. A za istu dramu Golden Acting nagradu dobio je i glumac Choi Min Soo (moj omiljeni ajussi glumac 🙂 ), ali je on odbio da je primi te je to u njegovo ime, uz govor koji je Choi Min Soo napisao, učinila mlađa koleginica Baek Jin Hee.

Excellence nagradu dobila je i Sooyoung iz SNSD za ulogu u meni vrlo dragoj drami My Spring Days. Da ne zaboravim i par Jang Hyuk – Jang Na Ra, koji su odneli kući po Top Excellence i Best Couple nagradu. Krivo mi je što je Jaejoong imao samo nominaciju za ulogu u drami Triangle, ali je u toj kategoriji zasluženo pobedio Choi Jin Hyuk. Ipak, ko god je gledao Triangle, mogao je da vidi koliko je Jaejoong-ova gluma uznapredovala.

Što se tiče mode, na crvenom tepihu je iz nekog razloga belo u trendu, bar što se tiče dama.parkshinhye

Mogli smo videti pravu reviju elegantnih “venčanica”, dok je kod mlađih glumica (poput Kim So Hyun i Kim Sae Ron) popularna bila crna boja. Haljina Kim Sae Ron je pun pogodak, po mom mišljenju, mada mislim da je crna ipak za malo starije.kimsohyun-kimsaeron

Ali, gde su te vatrene boje koje povezujem sa Korejom još od prvih susreta sa njenom kulturom? Uvek se divim božanstvenim jarkim kombinacijama boja koje su najčešće “neizostavni element” hanboka. Gde su crvene, plave, ljubičaste, zelene haljine? Naravno, bilo je i onih koji su se izdvojili u moru belih, drap i crnih večernjih haljina, kao što su glumice Lee Yu Bi i Kim Seul Gi. leeyubi-kimseulgi

Da li i vi pratite dodele K-Drama nagrada na kraju godine? Kako ste zadovoljni rezultatima za 2014. godinu? 

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?