Brzo ozdravi! 빨리 나아요!

Danas ćemo zajedno naučiti kako nekome na korejskom da poželimo da brzo ozdravi. Takođe ćemo se osvrnuti na jedan izraz koji često možemo videti u porukama koje poznate ličnosti šalju fanovima.

빨리 나으세요! Bukvalno znači brzo (빨리) + ozdravi(te) (나으세요). 나으세요 je honorifični oblik glagola 낫다 koji znači ozdraviti, oporaviti se. Ovo je tzv. nepravilni ㅅ glagol. Osnova ㅅ glagola se završava na suglasnik ㅅ koji se gubi pred nastavkom koji počinje samoglasnikom. Primera radi, da bismo dobili prezent glagola 낫다 na osnovu 낫- dodaćemo nastavak -아요 , ali će se pred samoglasnikom -아- izgubiti ㅅ iz osnove (낫 -> 나), tako da će prezent (i imperativ) ovog glagola glasiti 나아요. S druge strane, prilikom dodavanja nastavka koji počinje na suglasnik nema nikakve promene (npr. 낫습니다).

U ovom našem slučaju (나으세요), desile su se sledeće stvari:

1. 낫+으세요 (dodaje se 으세요 jer se osnova završava na suglasnik)

2. ㅅ se gubi pred samoglasnikom 으 tako da dobijamo konačni oblik 나으세요.

Za zaljubljenike u jezik još jedna napomena: honorifični završetak za imperativ -세요 nastao je od honorifika -시- i nastavka -어요. 😉

E sad, moram da kažem da mi je malo čudno da na srpskom nekome persiram i kažem samo “ozdravite brzo”. Tako sam prevela na slici gore, radi jednostavnosti i zbog honorifika, i pošto je realno ovde bitnije kako da tu poruku prenesete na korejskom, jer na srpskom imate više načina da to učinite. Ja bih recimo rekla “Brzo mi ozdravite” (ako bolje poznajem tu stariju osobu), “Nadam se de ćete brzo ozdraviti/da ćete se brzo oporaviti” ili “Želim vam da brzo ozdravite”.

Kako bi glasila današnja k-fraza na banmalu?  빨리 나아!


Pomenula sam i frazu koju poznate ličnosti često koriste u hladne dane, kad šalju poruke fanovima: 감기(에) 조심하세요! Pazite da se ne prehladite! (Ili familijarnije: 감기 조심해(요))

감기 je kijavica, 조심하다 znači paziti, biti oprezan. Viđala sam i jednostavne poruke poput 감기 조심. Dugačak oblik bio bi: 감기에 걸리지 않게 조심하세요. 감기에 걸리다 bukvalno znači uhvatiti (걸리다) prehladu. Prvi deo rečenice 감기에 걸리지 않게 znači da se ne biste prehladili, da se ne prehladite, tj. sve ukupno znači pazite (조심하세요) da se ne prehladite (감기에 걸리지 않게).

Toliko za danas. 여러분, 감기 조심하세요! 😉

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

2 thoughts on “Brzo ozdravi! 빨리 나아요!

A šta vi imate da kažete na ovu temu?