Koliko imaš godina u Koreji?

Sigurna sam da je ovo jedno od najčešćih pitanja i tema za razmišljanje i preračunavanje koje su svi kpop i kdrama fanovi u nekom trenutku postavili sebi. Kako Korejci računaju godine? Da li jednostavno dodaju jednu godinu na broj godina dobijen po zapadnjačkom sistemu računanja godina? A ako je to tako zašto ponekad neko sebi doda dve godine? Hallyurina donosi sve odgovore – hajde da to konačno raščistimo jednom i zauvek!

U Koreji čim se rodite imate godinu dana, pošto Korejci računaju i period koji ste proveli u maminom stomaku (jeste da je to devet meseci, ali nećemo da cepidlačimo). Još jedna godina se dodaje sa Novom godinom – bilo 1. januara ili sa Lunarnom Novom godinom u februaru – u zavisnosti od toga koju Novu godinu porodica više poštuje. Dakle, deca koja su rođena 2014. godine već imaju godinu dana, a 1. januara 2015. (odnosno u februaru 2015. – kad bude bila proslava Lunarne Nove godine) napuniće dve godine. Kada im dođe rođendan sledeće godine neće dodavati još jednu godinu, već će još uvek imati dve godine – faktički godinu dana (po zapadnjačkom računanju godina) + godinu dana koju su dobili po rođenju.

ka2
cr: busanhaps.com

Iz ovoga sledi da svi Korejci sa nastupajućom godinom dobijaju godinu više – kao da svi slave rođendan istovremeno. Tako cele generacije uvek imaju isti broj godina bez obzira na to kog datuma su rođeni – npr. svi Korejci rođeni 1990. godine trenutno imaju 25 godina, bilo da su ove godine već imali rođendan ili ne. Zbog ovoga Korejci razlikuju one koji imaju tzv. “rani” i “kasni” rođendan – a bebe koje se rode pri kraju godine ponekad budu zavedene u matične knjige rođenih kasnije, u narednoj godini, da im ne bi stalno računali dve godine više nego što zaista imaju.

Proslava korejskog prvog rođendana
Proslava korejskog prvog rođendana

Proslave rođendana takođe variraju u zavisnosti od toga da li želite da slavite datum rođenja po gregorijanskom (zapadnom) kalendaru ili lunarnom – koji je klizni i menja se iz godine u godinu. Korejsko računanje godina u ovom slučaju pojednostavljuje stvari: rođen si te i te godine, sada je ta i ta godina – oduzmeš ih i dodaš jednu godinu i sve je kristalno jasno!

U to ime evo tople rođendanske supice od algi – i nemojte da se osećate previše matoro zbog svojih korejskih godina! Prijatno!

ka4

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?