Dosta je bilo! … Iliti stop robovskim ugovorima!

Svaki put kad krenem da pišem neki “škakljivi” članak o trenutnim burnim dešavanjima na k-pop sceni ogradim se rečima “mi ne želimo da se bavimo skandalima”. Ali (eto ga to čuveno “ali”) već smo ustanovili da je 2014. godina iz nekog nepoznatog razloga donela previše turbulencija u k-pop svetu, pa ja ne mogu da preskočim najnoviji talas u tom uzburkanom moru. Sigurna sam da već pogađate o čemu se radi – tako je, danas pričamo o BAP-u i TS Entertainment-u!

2

Robovski ugovori su postali već previše često viđena sintagma, koja se povezuje sa korejskim produkcijskim kućama. Do sada su na meti razjarenih fanova uglavnom bile vođe SM Entertainment-a, o čemu sam uostalom i ja ne tako davno pisala. Ali SM očigledno nije jedina “cvećka” – nadam se da vas to ne iznenađuje. Ipak, iako ne znam mnogo o TS Entertainment-u, nisam mogla da pretpostavim da će jedna ne tako poznata kompanija (ako je uporedimo sa “velikima” poput SM-a, YG-a i JYP-ja npr.) sebe “uvaliti” u ovakvu situaciju.

3

Koliko je meni poznato u TSE porodicu spadaju BAP, Secret, hip-hop duo Untouchable, kao i glumica Han Soo Yeon. Trenutno TSE priprema debi nove ženske grupe SONAMOO, pa nisam baš sigurna koliko im je tužba bila potrebna u ovakvom trenutku. Kad sve ovo uzmemo u obzir BAP je grupa, koja, uz Secret, verovatno donosi najviše novca svojoj kompaniji, pa bi svako ko normalno rasuđuje pomislio da TSE posebnu pažnju pridaje upravo njima, da ih mazi i pazi i vodi računa da budu srećni i zadovoljni, kako bi kompanijske kasice-prasice bile lepo podgojene. Međutim, ono što ovih dana prosto “vrišti” sa k-pop portala jeste upravo ta čuvena sintagma: “robovski ugovori”.

Sumnjam da su BAP momci podneli tužbu, koju ne mogu da potkrepe činjenicama, pa ću poći od pretpostavke da je ono što ovih dana čitamo u k-pop vestima istinito. Ako jeste moram da priznam da zaista ne razumem rezonovanje vođa TSE… ili je to čista pohlepa? Evo mog jednostavnog razmišljanja: imaš dobru grupu u koju si uložio dosta para i koja ti te pare vraća brzinom svetlosti. Do sada si zaradio već 9.000.000$, a momcima si dao samo 16.000$ (u periodu od godinu i po dana – dve godine), pod izgovorom da im ni ne treba više, pošto ih ionako hraniš, oblačiš i daješ krov nad glavom. Uz sve to ne daš im ni trenutka odmora i braniš im kontakt sa porodicom i prijateljima. Da meni neko ponudi milione i dalje ne bih pristala da živim u zatvoru, a kamoli za te “mrvice”, koje BAP-ovcima ostanu iza mukotrpnog rada i truda.

4

Ne znam koliko je ova informacija proverena, ali internetom kruže priče da su BAP momci čekali da Zelo postane punoletan da bi svi zajedno podneli tužbu. Ako je to istina onda ja ne mogu a da se ne setim Shinhwa slučaja i njihovog izlaska iz SM-a. I eto mene opet, ponosnog fana, koji ne može a da ne podrži svoje omiljene grupe. Uh, opet postajem pristrasna… U svakom slučaju, nadam se da će BAP proći bolje od JYJ-a, a pretpostavljam da TSE nema ni približno tako veliki uticaj kao što ima SME, pa verujem da će Yongguk, Himchan, Youngjae, Daehyun, Jongup i Zelo svoju zajedničku karijeru nastaviti bez većih problema kad se situacija ponovo smiri i uspešno se raskantaju sa nesrećnim TSE. A kako će ova kompanija nastaviti svoje poslovanje i šta će se desiti sa njihovim ostalim štićenicima već ćemo videti.

5

Ostalo nam je još nepunih mesec dana do kraja godine – nadam se nedovoljno za još jedan k-pop cunami. A valjda će 2015. godina doneti smirenje na k-pop sceni. Ja se nadam… ali sa k-pop-om i uvek problematičnim kompanijama se nikad ne zna. Valjda će konačno nešto naučiti iz mnogobrojnih loših primera. Ostaje nam, da kao verni fanovi samo pratimo situaciju, trudimo se da prepoznamo i navijamo za istinu, ljudska prava i dobrobit svih – šta je kompanija bez zadovoljnih umetnika, srećnih fanova i dobre muzike? Kad se cela situacija razreši nadam se da će veseli tonovi ponovo isplivati iz trenutnog sivila, koje nam je svima dosadilo. A BAP-ovcima, kao i svim ostalim k-pop izvođačima i fanovima mogu samo da poručim jedno FIGHTING! za kraj, uz nadu da se u skorije vreme nećemo baviti velikim skandalima. Dosta je bilo za ovu godinu!

Ko je propustio naš prethodni “skandal” članak može da obnovi gradivo ovde!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?