Nešto je trulo u državi SM

I sada ste svi verovatno odmah pomislili na Jessicu iz SNSD-a? Jeste, očigledno je da me je njena situacija podstakla da počnem da pišem ovaj članak. Nažalost ovo nije prvi put da obraćam pažnju na prljave igrice i posliće jedne od najvećih izdavačkih kuća u Koreji, ali sam stekla utisak da su se ove godine baš “zaigrali”, pa rekoh sebi da ne bi bilo loše da i ja napišem par reči o ovoj temi, koja kao da nikad ne zastareva. Par reči se pretvorilo u esej na kraju, pa je ovo malo poduži članak – ipak je tu bilo dosta prljavštine koju sam morala da iskopam. Ne bih želela da budem preterano pristrasna, pa će ovo više biti pregled ključnih skandala vezanih za želje pojedinih idola da raskrste sa kompanijom – pretpostavljam da je većini k-pop fanova ovo sve već poznato, ali hajde da se podsetimo još jednom.

tumblr_nb0xr7bD5g1rvbzggo1_r1_500

Prva i jedina grupa koja je u svom punom sastavu uspela da se odvoji od SM-a i ubrzo bez problema nastavi svoju karijeru i postane trenutno najduže prisutna grupa na korejskoj pop sceni je Shinhwa. Nakon pet godina postojanja i isteka ugovora sa SM-om članovi ove poznate grupe su odlučili da napuste kompaniju. Razlozi o kojima se spekulisalo varirali su od želje članova da imaju više učešća u kreiranju muzike koju će izvoditi, preko glasina o lošem ophođenju Lee Soo Man-a i menadžera prema članovima benda (zvuči li vam poznato?), do namera kompanije da obnovi ugovore sa pojedinim članovima, a ostale izostavi. Bilo kako bilo, momci su svi zajedno prešli u drugu kompaniju, ali nisu mogli da izbegnu suđenje oko zadržavanja naziva grupe. SM je izvukao deblji kraj (mada su kružile priče i da je Erikova porodica platila pozamašnu svotu novca ne bi li ih SM konačno ostavio na miru), a Shinhwa su nastavili uspešnu karijeru, vremenom dogurali do osnivanja sopstvene kompanije, a svi članovi grupe imaju i zasebne karijere – bilo pevačke, bilo glumačke. U k-pop svetu važe za jednu od najsložnijih grupa – porodica u pravom smislu te reči, što je i razumljivo kad se uzme u obzir da su zajedno proveli polovinu svojih života i prošli kroz mnogo toga na tom svom putu. Ove godine slave šesnaest godina postojanja i, posle svega, ime grupe im u potpunosti odgovara – zaista su legende u k-pop industriji, poštovane od strane kolega i fanova.

shinhwa dbsk

Shinhwa priča nažalost za sada ostaje jedina priča sa srećnim krajem. Momci su probili led, pokazavši da je moguće napustiti SM bez većih problema i nastaviti karijeru sa velikim uspehom. Međutim, nakon njihovog primera probleme sa SM-om imale su skoro sve veće grupe koje je ova kompanija formirala. I još uvek nijedna nije prošla kroz njih na način na koji je to Shinhwa uradila.

Sledeći veliki skandal se odigrao šest godina kasnije i, iako je od tada prošlo već pet godina, strasti fanova se još uvek nisu smirile. Naravno, u pitanju je cela priča vezana za “trenutni” raspad DBSK-a za šta su pre svega zaslužni “robovski” ugovori. Moram da priznam da sam ja sama prilično osetljiva kad se pokrene ova tema, jer je DBSK (u svom punom sastavu) bila i ostala jedna od mojih prvih omiljenih grupa, pa zauzimaju posebno mesto na listi mojih k-pop ljubavi. Potpuno je logično da je podela grupe sa tolikom bazom fanova sa svim posledicama – razvlačenjem po sudovima, zabranama nastupa (što je bila još jedna proverena metoda koju je SM ranije uspešno sproveo na primeru HOT-a i JTL-a) itd. izazvala reakcije takvih razmera da je ostavila traga na k-pop svet u celini. Međutim, mislim da je i činjenica da se polovina grupe odvojila, a polovina ostala, prilično doprinela zamršenoj situaciji koja se stvorila, jer su se preko noći fanovi podelili na HoMin fanove i JYJ fanove – hteli to oni da priznaju ili ne. Hajde da budemo iskreni – naravno da bismo svi želeli da ih ponovo vidimo zajedno, ali suštinski svako od nas ima svoje favorite i mi svi pravimo razliku ma koliko mala ona bila. A većinu i dalje boli upravo ta razlika, koju sami pravimo. I možda je to upravo razlog zašto je ovo i dalje tako bolna tema i zašto DBSK fanovi gledaju na ostale SM skandale sa posebnom gorčinom. U skandalima koji su usledili po jedan-dva člana su odlazila i već postojeće grupe su nastavljale sa svojim aktivnostima. DBSK se jednostavno podelio na dva dela – to je bila razlika, a činjenica da je to svojevremeno bio jedan od najjačih bendova, ako ne i najjači (prosto se plašim da započnem polemiku ove vrste – Big Bang fanovi umeju da budu prilično vatreni) samo je još više doprinela pokretanju neverovatne bure osećanja i melodramatike, koja je prosto izbijala sa svih strana i žestoko uzdrmala k-pop fandom.

super-junior-with-hangeng

A posle raspada DBSK-a ništa više nije moglo da nas toliko iznenadi, zar ne? Super Junior je manje-više u isto vreme počeo da gubi i dobija svoje članove, a i drugi “sitniji” skandali su ih pratili, pa je u njihovim redovima došlo do dosta promena u godinama koje su usledile. SM je pokušavao da “zabašuri” razne glasine i stvari koje su se zaista dešavale na razne načine, pa je “loš” momak završio u vojsci pre vremena, a jedan član misteriozno nestao u glumačkim vodama Kine, dok su podgrupe uzele primat nad aktivnostima glavne grupe uspešno pomerajući fokus sa navedenih problema. Međutim, Hangengov odlazak i tužba koja je usledila nisu mogli tako lako da se prevaziđu, pogotovo kad se uzme u obzir da se sve odigralo ubrzo nakon DBSK skandala. Činjenica da je Hangeng iz Kine i da je mogao jednostavno da se vrati kući i tamo započne solo karijeru pokazala se kao olakšavajuća okolnost za njega, pa zgodni kineski pevač i glumac trenutno uživa u velikoj popularnosti u rodnoj zemlji.

f(x) macro

I stižemo do ove godine. Započeli smo je sa nekoliko ljubavnih skandala (Jonghyun iz SHINee-ja je pre par godina lepo probio led za ljubavne skandale u k-pop-u generalno – SM stvarno mora da bude prvi u svemu?), što je kulminiralo sa dragom nam Sulli i njenim “vremešnim” dečkom. Na samom početku promovisanja svog dugo čekanog novog albuma, f(x) su bile primorane da obustave sve aktivnosti, a Sulli je poslata na odmor do daljnjeg. Nepravda? Možda – ali f(x) bi trebalo da su odavno navikle na ovakav tretman, pošto su oduvek bile nekako po strani, barem po mom mišljenju. A možda ja jednostavno volim njihovu muziku, pa sam ponovo pristrasna? Šta vi mislite?

EXOBattleRoyale

Onda je usledio šok! Kris napušta EXO i tuži SM – Hangeng scenario se ponavlja (iskombinovan sa DBSK scenarijom – barem što se tiče razloga). A razlozi uvek isti kad je SM u pitanju. Čovek bi pomislio da će nešto naučiti tokom godina – čisto da bi izbegli skandale. Ali izgleda da se ni ne uzbuđuju mnogo – sve dok još uvek ima dovoljno izvođača koji donose dovoljno para. Uostalom, šta je jedan Kris naspram ostale jedanaestorice, koji će bez problema nastaviti aktivnosti EXO-a? Što se samog Krisa tiče usudiću se da predvidim i razrešenje, koje odgovara Hangengovom scenariju – povratak u otadžbinu uz sve počasti, koje će pre ili kasnije uslediti – što ipak i nije tako loše.

jessicafired

Ovim se vraćamo na Jessicin najnoviji problem, tj. aktuelnu temu. Ili je i ona već prevaziđena? Naravno, nemamo pojma ko tu laže, a ko je iskren, ali svakako nisu čista posla – u duhu svih prethodnih skandala, SM ipak ne želi da izneveri svoju publiku. Što se tiče najskorijih dešavanja sigurna sam da će se buka stišati pre ili kasnije, kao i uvek, a ne verujem da će krajnji ishod biti povratak u SNSD. Još uvek se niko od SM “bludnih sinova” nije vratio, pa ne vidim zašto bi to jedna “bludna ćerka” uradila. Ono što mene mnogo više zanima jeste pozicija Jessicine sestre. Ili ni to nije preterano bitno s obzirom na to da su i f(x) trenutno u procepu zbog Sulli, a sama Krystal se fokusira na svoju glumačku karijeru?

BzL0BpzIgAEd8sW

Svi ćute – možda je tema previše sveža da bi se iko usudio da progovori nešto više od onoga što smo već čuli? Ili ni sami nisu pametni kako da se postave u ovoj situaciji? Bilo kako bilo, SM i njegove bebe su stvorile plodno tlo za glasine, koje se samo množe. Jer previše ružnog se pričalo i desilo u prošlosti da bi fanovi bezbrižno slegnuli ramenima i nastavili dalje. Kruže razne priče i svi se odjednom pitaju ko će biti sledeći: Onew, Luhan ili neko treći? Da li je SHINee na udaru, pošto su praktično jedina grupa u SM-u koja je još uvek na broju? Ili će neko od kineskih momaka poći Hangengovim i Krisovim stopama? I dokle više tako? Iskreno se nadam da su sve priče samo to – puste priče i da će i idoli, a i njihovi fanovi ponovo uploviti u neke mirnije i veselije vode. A ako se to i ne desi – uvek nam preostaje dobra muzika, pa makar ona bila samo uteha iz prohujalih vremena.

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

2 thoughts on “Nešto je trulo u državi SM

A šta vi imate da kažete na ovu temu?