Novi trendovi u kpop-u – granice ženske seksualnosti

Sa ulaskom u 2014. godinu kpop scena je iskusila pojavu mnogo izraženije seksualnosti ženskih izvođača nego ranije. Led su probile upravo ove devojke i digle priličnu prašinu, pokrenuvši lavinu oprečnih mišljenja. Da pogledamo šta su to uradile Stellar sa svojim spotom za pesmu Marionette:

Pogledala sam spot, malo se iznenadila, slegnula ramenima i nastavila svojim putem. Međutim, kako je vreme odmicalo sve više “slobodnijih” devojčica je počelo da se poigrava i čika verne kpop fanove, što me je navelo da zastanem i da se zapitam šta se to dešava u konzervativnoj Koreji, Koreji koja cenzuriše muziku i spotove na najmanju naznaku nepriličnog ponašanja da spotovi i tekstovi sa oznakom 19+ odjednom niču na sve strane? A onda se pojavio Gary sa svojom Shower Later pesmom i spotom, koji, po mom mišljenju, nikako ne odgovara kalupu prema kojem se prave najčešće viđeni kpop spotovi:

Previše, zar ne? Meni je lično bilo malo smešno, malo tužno, a svakako potpuno bespotrebno. Ali dobro, to je moje mišljenje. Sa druge strane, spotovi nisu bili jedino izražajno sredstvo probijanja “pristojnih” (bolje rečeno, društveno prihvatljivih) granica ženske seksualnosti. Čini mi se da je G.NA sa svojom pesmom Pretty Lingerie bila prvi izvođač, čija pesma je svojim tekstom podigla obrve brojnim fanovima:

Slične reakcije je izazvao i letnji hitić Sistar, pod nazivom Touch My Body. Sama pesma ne bi bila toliko šokantna da nema te tri reči u naslovu i refrenu:

I onda se pojavi Hyomin i napravi totalni haos sa pesmom Nice Body. Polemika je bila tako žestoka da na kraju nikome ništa više nije bilo jasno. Da li pesma propagira to što nam tekst kazuje ili bi trebalo da poručuje upravo suprotno? Analize su se protegle u nedogled, a ja prepuštam vama da sami procenite:

Međutim, iako sam već duže vreme razmišljala o ovoj temi, ono što me je navelo da konačno sednem i napišem ovaj članak bile su nove devojke na kpop sceni 4L i njihova pesma Move! Ne znam da li je potrebno da komentarišem, a ne znam ni šta bih rekla – osim da me je ovaj spot malčice postideo – ma koliko liberalna ja bila nešto baš ne mogu da pređem tako lako preko ovoga. Ipak, moram da priznam da me veoma zanima u kom pravcu će krenuti karijera ovih devojaka, jer ja zaista nemam ni najmanju naznaku ideje. Pogledajte spot (ako već niste) i nemojte reći da vas nisam upozorila:

Planirala sam da ovako i završim članak, ali me je u poslednjem trenutku iznenadila pesma, koja se pojavila pre otprilike dve nedelje, pa je postala i moj poslednji primer za danas. San E i Bumkey – Body Language! Sam spot i nije toliko strašan (ili jeste?), ali je tekst pesme… pa apsolutno nedvosmislen. I dok se San E zadovoljno baškari na vrhu nekoliko top lista sa svojim hitom, koji je već dobio epitet “nove seks himne”,  ja vam nudim isti sa molbom da posebnu pažnju obratite na tekst:

Posle svega ne mogu a da se ne zapitam da li je ovo jedini način da se privuče pažnja publike u moru kpop izvođača – moru koje sve više raste iako je odavno već poplavilo i zasitilo svoje fanove. Da li je to potrošačko društvo toliko izgubljeno u toj masi sličnih proizvoda, koji mu se nude da je počelo da reaguje samo na skandalozne, šokantne i u neku ruku devijantne pojave na toj do sada dobro poznatoj i relativno mirnoj kpop sceni? Ili je to suptilan (mada “suptilno”, složićete se, nikako nije pravi termin) početak puta ka rušenju tabua i “oslobađanju” stega konzervativnog korejskog društva, još jedan od koraka ka još većoj amerikanizaciji korejske pop scene?

Kakve se to poruke serviraju korejskoj omladini – pogotovo kad se uzme u obzir značaj fizičke lepote u korejskom društvu, pojam lepog, procvat estetske hirurgije, postavljanje visokih standarda praktično u svakoj sferi života i najviši nivo samoubistava u svetu, čiji uzrok su baš nemogućnost ispunjavanja tih velikih očekivanja – što od strane porodice, što od strane društva u celini ili samih pojedinaca?

U svakom slučaju tanka je linija između seksi koncepta i vulgarnosti, zar ne? Kažite svoje mišljenje i slobodno nam dajte primere seksi spotova, koji, po vašem mišljenju, nisu vulgarni!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

2 thoughts on “Novi trendovi u kpop-u – granice ženske seksualnosti

 • August 15, 2014 at 1:08 PM
  Permalink

  JA iskreno ne volim seksi kpop….

  Reply
  • August 15, 2014 at 3:25 PM
   Permalink

   Pa dobro, svako ima svoj ukus. Meni je bitno da mi se pesma svidja – a sto se koncepta tice ok mi je seksi sve dok nije degutantno/vulgarno.

   Reply

A šta vi imate da kažete na ovu temu?