Otkrivamo za vas: old-school K-rock

Ko redovno prati blog Hangulija zna da se trudimo da našim čitaocima predstavimo kvalitetne muzičke izvođače iz Južne Koreje koji ne moraju nužno spadati u K-pop. Danas se osvrćemo na prošlost i legende korejskog rock-a iz 80-ih i 90-ih godina 20. veka.

Moj prvi susret sa K-rock-om bio je bend Boohwal. Zapanjilo me je koliko je njihov zvuk bio melanholičan, i zapitala sam se kako je moguće da devedesete zvuče tako i u Južnoj Koreji, koja je tamo negde na drugom kraju sveta, hiljadama kilometara daleko od nas. Prva pesma koju sam čula bila je The More I Love You (1993), i tih par minuta bilo je dovoljno da me navede da bolje istražim priču i diskografiju ove grupe.

부활 – 사랑할수록

(ako je početak suviše spor za vas, skok na refren od 1:20 😉 odslušaćete je onda, verujem, i od početka)

Ko je gledao dramu od 4 epizode Rock Rock Rock ima ideju o teškom putu koji je ovaj bend i njegov osnivač, legendarni Kim Tae Won, prešao do uspeha. Upravo je pesma The More I Love You vratila Boohwal u život, a pomenula bih i da sam naziv 부활 znači ponovno rađanje, vaskrsnuće. Ovo ime grupa je dobila po odlasku prvog pevača, Kim Jong Seo-a, iz grupe. Kroz bend su prošli sjajni pevači, kao što su Lee Seung Chul, Park Wan Gyu (pominjala sam ga već ranije), Jung Dong Ha i još neki drugi.

Još jedna sjajna pesma, posebno za vas koji volite gitare i nešto mračniji zvuk jeste pesma o nesrećnoj prvoj ljubavi, The Story of You and the Rain (1986):

부활 – 비와 당신의 이야기

(otprilike od 2:15 možete čuti glas Kim Tae Won-a)

Glavni vokal za ovu pesmu bio je Lee Seung Chul, koji je 1989. napustio bend i otpočeo svoju solo karijeru, ali se za 8. album (možda čak i moj omiljeni) vratio kao pevač benda Boohwal. Morate čuti kako je on u današnje vreme izvodi – primetićete da njegov glas zvuči manje “rock” i da nije toliki akcenat stavljen na gitaru (naravno kad Kim Tae Won nije tu) – dakle, svakako poslušajte ovaj maestralni aranžman.

Od 10. do 13. albuma glavni vokal bio je Jung Dong Ha i upravo sam u njegovo vreme počela da slušam Boohwal. Želela sam bar jednom da čujem Boohwal uživo sa njim kao pevačem, ali je, nažalost (ili na sreću?), i on otišao u solo vode. Sjajan vokal, što možete prosuditi i sami:

Novi pevač Boohwal-a je Kim Dong Myung i bend je u ovoj postavi već objavio singl I’m In Love (사랑하고 있다).

Da ovaj tekst ne bi bio predugačak, za vas koji volite rock i zanima vas šta se još slušalo u vreme kada je Boohwal bio popularan – poslušajte 백두산 (Baekdoosan) – Up In The Sky (1987) (recimo da mene podsećaju na Judas Priest i donekle na Iron Maiden) i 시나위 (Sinawe) – Farewell To Love (inače, u bendu Sinawe svoju muzičku karijeru je započeo Seo Taiji).

Boohwal, Baekdoosan i Sinawe predstavljali su “veliku trojku” korejskog rock-a. U ovom blogpostu pre svega sam pisala o Boohwal-u pošto sam ih i najviše slušala, ali se nadam da sam izborom pesama za Sinawe i Baekdoosan zagolicala maštu ljudi koji vole upravo taj zvuk.

Ljubitelji dobre muzike, javite se i ostavite svoje utiske i omiljene k-rock pesme. Da vam čujem glas!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

7 thoughts on “Otkrivamo za vas: old-school K-rock

A šta vi imate da kažete na ovu temu?