Otkrivamo za vas… k-hiphop – drugi deo

MC Sniper – Better Than Yesterday

U drugom delu našeg k-hiphop pregleda osvrnućemo se na neka značajna imena, koja su povezana i sa tri najznačajnija korejska hiphop pokreta, odnosno grupe repera koji sarađuju. Te grupe-pokreti su The Movement, Sniper Sound / Buddha Baby i Soul Company. A ako ste slučajno propustili prvi deo ove priče možete ga naći ovde!

Drunken Tiger – Return of the Tiger

Pokret The Movement osnovao je Tiger JK sa svojim sastavom Drunken Tiger i grupama Uptown, CB MASS i Thanos još 2000. godine. Od tada je pod okriljem ovog pokreta sarađivalo dvadesetak uticajnih mainstreem i underground repera, što je The Movement-u dodelilo epitet pokretačke snage korejskog hiphop-a. Što se tiče osnivača pokreta, Tiger JK je na muzičkoj sceni od 1992. godine, kada je izdao svoj prvi solo album u SAD. Godine 1997. osniva grupu Drunken Tiger i seli se u Koreju, da bi grupa tek 1999. godine objavila svoj prvi album Year of the Tiger i postaje deo mainstreem scene. Od tada je Tiger JK jedno od ključnih imena na korejskoj hiphop sceni – čovek je zaista živa legenda – bilo da nastupa solo, kao deo Drunken Tiger-a ili sastava MFBTY, koji je 2013. godine osnovao zajedno sa svojom suprugom Yoon Mi Rae i kolegom Bizzy-jem. U muzičkom izrazu Tiger JK kombinuje rege, gangsta rep i poznat je po svojim angažovanim tekstovima, karakterističnim rimama, specifičnim melodijama i složenim ritmovima. U svojoj karijeri je osvojio brojne nagrade, između ostalih Mnet i MAMA nagrade za najboljeg muškog izvođača i Golden Disk nagradu za najbolji album 2009. godine. MTV ga je s pravom nazvao “kraljem” korejskog hip hop-a, a njegovu lepšu polovinu, Yoon Mi Rae “kraljicom” i proglasio je jednom od najboljih dvanaest novih reperki na svetskom nivou 2011. godine. Toliko o ovom čuvenom paru, a evo malo novije Drunken Tiger pesme, koja je 2007. godine bila nominovana za pesmu godine, a 2008. i ponela titulu najbolje hip hop pesme godine:

Drunken Tiger – 8:45 Heaven

Dynamic Duo je sastav koji je formiran 2003. godine, ali čiji su članovi Choiza (nekima poznat i po njegovoj vezi sa sada već bivšom članicom grupe f(x) Sulli) i Gaeko deo pokreta The Movement od njegovog osnivanja, jer su prethodno bili u grupi CB MASS. Njihov debi album Taxi Driver je 2004. godine bio najprodavaniji hip hop album u Koreji, a za njim je usledilo još šest albuma sa dosta hitova. Od 2006. godine Dynamic Duo ima i sopstvenu produkcijsku kuću Amoeba Culture. Evo njihove pesme BAAAM iz 2013. godine:

Dynamic Duo feat. Muzie of UV – BAAAM

The Movement-u od 2001. godine pripadaju i Gil i Gary (široj javnosti poznati po njihovim učešćima u tv emisijama Infinity Challenge i Running Man), koji su 2002. godine formirali duo Leessang i do sada izdali osam albuma. Ovom popularnom hip hop sastavu se često pridružuje i pevačica Jung In, pa evo jedne njihove zajedničke (i veoma popularne) pesme iz 2002. godine:

Leessang feat. Jung In – Rush

Moderni muzički pesnici, poznati po angažovanim tekstovima i velikoj popularnosti na korejskoj sceni… možete li da pogodite o kome se radi? Naravno, Epik High i njegovi članovi Tablo, Mithra Jin i DJ Tukutz su nezaobilazni deo svake priče o korejskom hip hop-u i The Movement-u. Debitovali su 2002. godine i prva dva albuma im baš i nisu bila nešto uspešna, ali 2006. izdaju svoj treći album Swan Songs sa hitovima kao što su Fly i Paris i dostižu veliku popularnost. Sledi legendarni album Remapping the Human Soul, koji i uprkos cenzuri zbog škakljivih angažovanih pesama, koje su se bavile problemima poput rata, obrazovanja i religije, postaje najprodavaniji album ove grupe. Epik High su do sada izdali osam albuma i mislim da slobodno mogu da kažem da su trenutno verovatno najpopularnija od svih korejskih hip hop grupa. Vođa grupe Tablo je i sam veoma popularan i poznat – kako zbog svoje muzičke karijere i saradnjom sa drugim umetnicima, tako i zbog učestvovanja u raznim tv i radio emisijama. Možda najpopularnija pesma grupe Epik High (moram da priznam da sam i ja otkrila i počela da slušam ovaj fantastičan sastav upravo zahvaljujući ovoj pesmi) je Fan iz 2007. godine:

Epik High – Fan

Pokret Buddha Baby, a zatim i produkcijska kompanija Sniper Sound nastali su zahvaljujući jednom od najpoznatijih i najuspešnijih korejskih repera, kako na underground, tako i na mainstreem sceni – MC Sniper-u. Karakterističan po kritikovanju društva i mešanju hip hop-a sa tradicionalnim elementima u muzici u Koreji važi za kontroverznog i uticajnog muzičara. Pored MC Sniper-a neki od poznatih repera koji su deo Buddha Baby pokreta su Baechigi i Outsider. Baechigi je veseli hip hop duo, koji je na sceni od 2005. godine i popularni su zbog duhovitih pesama, jedinstvenom stilu repovanja i fuzije hip hop zvuka sa zvukom tradicionalnih instrumenata. Outsider je još jedna nezaobilazna ličnost na k-hiphop sceni – možda najviše zahvaljujući neverovatnoj tehnici repovanja i savršenoj artikulaciji, koja mu je obezbedila epitet najbržeg repera (u stanju je da izgovori i do 20 slogova u sekundi!). Koliko je brz uverite se sami – evo jedne od njegovih najpoznatijih pesama iz 2009. godine:

Outsider – Loner

Soul Company je produkcijska kompanija formirana od strane underground repera Kebee i The Quiett 2004. godine, čiji članovi su “učili zanat” od poznatog underground sastava Garion, pa se njegov uticaj često naglašava. Kompanija se raspala 2011. godine, ali su mnogi od umetnika postali uspešni i nastavili svoje karijere. Jedan od njih je i Mad Clown, koji je kasnije potpisao ugovor sa kompanijom Starship Entertainment. Ovaj momak je debitovao 2008. godine i do sada je izdao četiri albuma. Moj lični favorit je njegova pesma koju je ove godine snimio u saradnji sa Jinsil iz Mad Soul Child – Fire:

Mad Clown feat. Jinsil of Mad Soul Child – Fire

Nadam se da vas je ovaj skromni pregled k-hiphop-a zainteresovao da više istražite i otkrijete neke interesantne i kvalitetne umetnike. Uživajte u muzici, a ako želite još da se družite sa našim tekstovima pogledajte članak o korejskim dramama, koje su do nedavno bile veoma aktuelne!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?