Otkrivamo za vas… k-hiphop – prvi deo

Drunken Tiger – The Movement

Ovomesečna tema rubrike Otkrivamo za vas jesu koreni korejske hip hop scene, odnosno grupe i osobe koje su doprinele njenom razvoju od ranih 90-tih godina prošlog veka do danas. Pošto je korejska hip hop scena prilično bogata bojim se da će ovo biti kratak pregled iz kojeg će ipak na kraju biti izostavljeni neki značajni umetnici, ali se nadam da ću vas motivisati da više istražite ovu interesantnu nišu korejske muzičke scene. Pa da vidimo kako je cela k-hiphop priča počela!

Hong Seo Beom – Kim Satgat

Iako je prva korejska hip hop pesma upravo gore navedena Kim Satgat iz 1989. godine začetnici hip hop-a su grupe koje su obeležile korejsku muzičku scenu početkom 90-tih godina – pre svega Seo Taiji & Boys, o kojima sam već pričala u članku o starom kpop-u. Ako se setimo da je jedan od članova ove grupe bio Yang Hyun Suk, kasnije osnivač trenutno jedne od najpoznatijih i najznačajnijih produkcijskih kompanija u Koreji, YG Entertainment-a (mislim da neću pogrešiti ako kažem da je YG kolevka korejskog mainstreem hip hop-a) stvari postaju malo jasnije, zar ne? Ipak, umesto Seo Taiji-ja ja sam iz ovog perioda odabrala veliki hit, koji se i danas rado sluša – Hyun Jin Young-ovu pesmu You In My Faded Memory iz 1992. godine:

Hyun Jin Young – You In My Faded Memory

Početak k-hiphop-a vezan je za nekoliko popularnih grupa. Počećemo sa duom DEUX, prvim korejskim sastavom koji je u svom muzičkom izrazu u potpunosti bio posvećen hip hop-u. Duo je debitovao 1993. godine, ali je karijera ovih momaka trajala samo do 1995. godine. U tom kratkom periodu izdali su tri albuma, postali veoma popularni uz pomoć sada legendarnih hitova, a neki kritičari smatraju da su DEUX svojom muzikom kreirali određene standarde za buduće korejske repere, jer su prvi koristili neke elemente koji su postali trend specifičan za korejski hiphop (npr. rimovanje korejskih i engleskih reči i rep delove u pop pesmama). Jedna od njihovih najpoznatijih pesama je Turn Around And Look At Me iz 1993. godine:

DEUX – Turn Around And Look At Me

Momci (hm, pa i nisu više momci 😉 ) koji su pravi veterani korejskog hiphop-a su DJ DOC i prošle godine su proslavili 20 godina postojanja. Iza sebe imaju sedam albuma. Iako su u prvim godinama karijere imali niz hitova 2000. godina im je donela njihovu najpoznatiju pesmu, Run To You – nezaobilazni izbor u korejskim noraebang avanturama:

DJ DOC – Run To You

O grupi 1TYM sam govorila i u već spomenutom članku o starom kpop-u, pa ću ih ovaj put preskočiti i odmah preći na njihove po stažu malo starije kolege, sastav Jinusean. Ovaj duo je, kao i nekoliko drugih značajnih k-hiphop grupa, debitovao 1997. godine i u ovom periodu razvoja hip hop-a u Koreji ovaj pravac počinje da prati ideja “autentičnosti”, pa samim tim i traženje veze sa američkim hip hop-om. U tom nastojanju da se korejski hip hop amerikanizuje (odnosno bude “autentičniji”) nastaje trend oponašanja američkog hip hop-a (i u muzičkom i u vizuelnom smislu – kroz modu, koreografije i spotove), sve većeg korišćenja engleskog jezika u pesmama, pojave agresivnog, buntovničkog, mangupskog imidža (swag) i formiranja novih grupa sa članovima koji su živeli u SAD, što je bio slučaj i sa oba člana dua Jinusean. Uz 1TYM Jinusean je jedan od prvih sastava YG Entertainment-a, njihova diskografija obuhvata pet albuma, a ove godine su, nakon duže pauze, izdali novi singl Tell Me One More Time. Ipak, hajde da poslušamo jedan od njihovih hitova – A-YO iz 2001. godine:

Jinusean – A-YO

Jedna od grupa koje su debitovale 1997. godine bio je i sastav Uptown. Tokom svoje dugogodisnje karijere izdali su deset albuma, a članovi sastava su se menjali. Međutim, ono što bi ljubiteljima korejskog hip hop-a moglo biti zanimljivo jeste da je u prvoj postavi ove grupe bila i poznata reperka i supruga legendarnog Tiger JK-a Yoon Mi Rae – ranije poznatija pod imenom Tasha. Pa da čujemo jedan od prvih hitova Uptown-a iz 1997. godine:

Uptown – Let’s Meet Again

Dok su se mainstreem hip hop izvođači trudili da imitiraju američki hip hop underground reperi su pokušavali da pronađu način da hip hop prilagode korejskom jeziku i izgrade sopstveni stil. Zahvaljujući internet forumima i drugim zajednicama povezivali su se i nalazili da zajedno stvaraju muziku. Prekretnicu je doneo Verbal Jint, koji je na sceni prisutan od 1998. godine, ali je zvanično debitovao 2001. godine i do sada izgradio blistavu karijeru, sarađujući sa mnogim poznatim imenima kako korejskog hiphop-a, tako i kpop-a. Ono što Verbal Jint-a čini posebnim jeste činjenica da je on usavršio umetnost rimovanja u korejskim hiphop numerama, iskoristivši prirodu i gramatiku korejskog jezika i time redefinišući njihovu formu, čime je postao uzor mladih korejskih repera. Nisam mogla da se odlučim za pesmu, pošto Verbal Jint zaista ima dosta odličnih ostvarenja u svom opusu (poslušajte pesme koje je uradio u saradnji sa drugim reperima, ali i ženskim vokalima, kao što su Ailee, G.Na i Davichi npr.), pa moram ovde da stavim pesmu koja baš i ne odgovara hip hop temi, ali se meni veoma sviđa. Gloomy Letters iz 2011. godine:

Verbal Jint – Gloomy Letters

Ovde prekidamo našu priču o korejskom hip hop-u. Nastavak sledi za par dana… a u međuvremenu pogledajte naš prethodni muzički Otkrivamo za vas članak o muškim solo izletima.

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?