Otkrivamo za vas… korejske duete

Pobednik Hangulija nagrada 2014. u kategoriji “Najbolja muzička saradnja”.

Ovog meseca tema rubrike Otkrivamo za vas… su popularni korejski dueti, koji su još uvek aktivni na korejskoj sceni. Na svoju malu odabranu listu neću stavljati duete koji su nastali u okviru već postojećih korejskih grupa, kao što su recimo GD i TOP, GD i Taeyang, Infinite H, JJ Project (iako su prethodili GOT7), Bang i Zelo, Sistar19, DBSK dvojac…, kao ni duete koji su formirani “za jednokratnu upotrebu”, tj. muzičke saradnje na jednoj ili dve pesme. Pa da počnemo… hronološki ovaj put…

Fly To The Sky (FTTS) je jedan od poznatih korejskih dueta sa jednom od najdužih karijera na korejskoj sceni, pa nose epitet “prvog korejskog R&B dueta”. Naime, Hwanhee i Brian su debitovali još 1999. godine i aktivni su do danas, sa pauzom od 2009. do 2014. godine. Lično sam veliki njihov fan, jer su FTTS bili jedna od prvih korejskih grupa sa kojom sam se susrela, pa me njihova muzika nekako uvek “dirne”. Poslušajte i vi jednu od njihovih najpoznatijih balada “Like A Man” (jedva sam odabrala jednu pesmu iz njihove bogate diskografije – previše je tu hitova), možda vam se i dopadne:

Mislim da ne postoji k-pop ili k-drama fan koji nije čuo makar jednu pesmu od poznatog ženskog dueta pod imenom Davichi. Čine ga devojke Lee Haeri i Kang Minkyung, koje od 2008. godine svojim moćnim glasovima boje popularne balade, koje svi rado slušaju. Hajde da se podsetimo jedne od njihovih poznatih pesama – “Turtle”:

Muški pandan duu Davichi je, barem po mom mišljenju, duo Homme, koji čine član grupe 2AM Changmin i lider grupe 8Eight Lee Hyun. 2010. godine su objavili svoj prvi singl “I Was Able To Eat Well”, koji je ubrzo postao veliki hit. Karijera im nije mnogo napredovala od tada, prvenstveno zato što je Lee Hyun ubrzo pošto su debitovali otišao u vojsku. Po njegovom povratku duo je učestvovao u Immortal Song 2 i objavio još jednu pesmu, ali ćemo se mi sada vratiti na njihove početke, pa poslušajte “I Was Able To Eat Well”:

Možda najprovokativniji duet na korejskoj sceni (a verujem da će se svi složiti sa mnom) – Troublemaker formiran je od strane članova poznatih grupa B2ST i 4Minute 2011. godine. Hyuna i Hyunseung su nas sve privukli dobrom pesmom “Troublemaker”, seksi spotom i nastupima, koji su usledili – i možda malo pomerili granice “prikladnog” ponašanja na kpop sceni, a sve to i ponovili dve godine kasnije. Nadam se da će se ta saradnja ponoviti još koji put, a dok čekamo na to – evo pesme sa njihovog drugog albuma “Chemistry”, “Now (There Is No Tomorrow)”:

Duet čiji članovi liče “k’o jaje jajetu” – pogodili ste, pričamo o duetu Tasty. Formiran 2012. godine, članovi su blizanci Daeryong i Soryong, rođeni i odrasli u Kini, pa pevaju i na korejskom i na kineskom jeziku. Meni su uvek bili simpatični i interesantni, pa s vremena na vreme poslušam neke njihove pesme. Nadam se da nisam jedina, a evo jedne od njih -“Mamama”:

Simpatični muško-ženski duet Akdong Musician, kojeg čine brat i sestra Lee Chanhyuk i Lee Suhyun postali su popularni uz pomoć takmičenja K-pop Star i svoju karijeru započeli 2012. godine. Ja sam za njih prvi put čula zahvaljujući drami All About My Romance, za koju su uradili jednu od pesama – “I Love You”, a otkad su potpisali ugovor sa YG Entertainment-om i objavili svoj prvi album “Play” popularnost im samo raste. Meni njihova muzika veoma prija, a verujem da će i vama prijati da čujete jednu od njihovih divnih pesmica – “200%”:

Jedan od mojih omiljenih, ali nažalost, očigledno ne previše popularan duet, koji je debitovao prošle godine bio je ToHeart. Čine ga članovi veoma popularnih k-pop grupa SHINee i Infinite, Key i Woohyun, pa me je začudio manjak interesovanja k-pop publike za ovu muzičku saradnju. Momci su objavili album, koji se meni baš dopao, pa bi možda i vi trebalo da im pružite šansu. Evo jedne od pesama sa albuma, “Delicious” (tu je zbog simpatičnog spota, mada ja više volim pesmu “Tell Me Why”):

Najnovija muzička saradnja – duet, za koji se takođe nadam da neće ostati na “sad smo pevale zajedno i nikad više” jeste Hi Suhyun. Znam da sam rekla da neću na listu stavljati duete, koji su objavili samo jednu pesmu, ali ove dve mlade dame jednostavno ne mogu da preskočim. Lee Suhyun iz Akdong Musician je svog brata zamenila sa neuporedivo slađom devojčicom snažnog glasa Lee Hi, a onda su zajedno dobile i muško pojačanje – Bobby-ja iz rookie grupe iKON i zajedničkim snagama su napravili odličnu pesmu “I’m Different”:

I sad moram da se vratim “u prošlost”… Posebnu pažnju želim da posvetim hip-hop duetima, ali pošto se ovaj članak već prilično odužio odlučila sam da ih stavim “u isti koš”. Izdvojila bih četiri hip-hop dueta: Leessang, Dynamic Duo, Baechigi i Crispi Crunch. Leessang (članovi Gary i Gil) – debitovali su 2002. godine, do sada imaju osam objavljenih albuma i jedan su od najpoznatijih i cenjenih hip-hop dueta. Ja nažalost nisam neki veliki fan, pošto nisam imala puno prilike da ih slušam, niti sam se nešto interesovala, pa ću samo da ostavim jednu od njihovih najpoznatijih pesama ovde – “I’m not laughing” – uživajte! Dynamic Duo je malo “mlađi” – debitovali su 2003. godine, a članovi dueta su Gaeko i Choiza – ove godine posebno poznatiji kao “vremešni” dečko Sulli iz f(x). Ali da se vratimo na Dynamic Duo – ja očigledno ne slušam korejski hip-hop ni upola onoliko koliko bi verovatno trebalo, pa je “BAAAM” sve što mogu da ponudim, ali nemojte da vas to spreči da tražite i otkrivate druge odlične Dynamic Duo pesme! Baechigi su već više moj fah, pošto već godinama uživam u njihovoj muzici. Ovi zanimljivi i duhoviti reperi, koji kombinuju tradicionalnu muziku i odlične vokale sa hip-hop-om debitovali su 2005. godine (iako kao duo postoje od 1999. godine) i zovu se Moowoong i Tak. Toplo preporučujem njihovu muziku, a evo jedne od najpoznatijih pesama – “MaiDongPung”! I na kraju – harizmatični Crispi Crunch. Zvanično su debitovali 2011. godine, kada su od tria postali duo i u sadašnjoj postavi ih čine CSP i Cheesy. Meni se veoma sviđa njihova muzika, a evo pesme, koja će nas sve dići na noge – pa mislim da je i savršena pesma za kraj ovog muzičkog članka! Vreme je za žurku uz “Menboong Time”!

Ako ste uživali u otkrivanju dobre muzike možda će vam se dopasti i naš članak o old-school K-rock-u!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

2 thoughts on “Otkrivamo za vas… korejske duete

A šta vi imate da kažete na ovu temu?