Otkrivamo za vas… old kpop – muška strana priče

Još jedna nova stalna rubrika – Otkrivamo za vas… Trudićemo se da ova rubrika bude raznolika, pa će se ovde naći (nadamo se) interesantni pregledi značajnih pravaca korejske muzike, preporuke filmova, priče o dramama i ostale zanimljive stvari, koje nam privuku pažnju. Počinjemo zavirivanjem u ne tako daleku prošlost korejske popularne muzike – period, koji je suštinski redefinisao korejsku muzičku scenu i omogućio njen sadašnji izgled – otkrivamo za vas… old kpop!

Ranije sam najavila da ću u nekom trenutku pisati više o starom kpop-u. Kako se on najčešće definiše i koji su izvođači najviše okarakterisali ovaj period u korejskoj muzici? Kada govorimo o starom kpop-u većina fanova (osim onih koji su se korejskom kulturom bavili malo studioznije) ne ume sa sigurnošću da odredi granicu između starog i novog kpop-a. Veliki broj granicom smatra pojavu grupa kao što su DBSK i Super Junior, dakle 2003. odnosno 2005. godinu, a neki je pomeraju do 2008. – pojavom SHINee, 2AM, 2PM ili 2009. – pojavom većeg broja ženskih grupa, kao što su 2NE1, f(x), T-ara, 4Minute. Međutim, krajem starog kpop-a – odnosno početkom druge generacije kpop-a smatra se sam početak dvehiljaditih godina, kada je korejska pop scena počela da širi svoje uticaje sa područja Južne Koreje na druge istočnoazijske zemlje, tj. pojavom korejskog talasa, koji je ubrzo poplavio prvo azijski, a zatim i druge kontinente.

Dakle, prva generacija kpop-a već početkom ovog veka ustupa mesto novoj generaciji, pa ću ja ovde i pokušati da dam kratak osvrt na te “stare” grupe – utemeljivače korejske savremene pop muzike, koja u suštini predstavlja fuziju raznih elemenata preuzetih iz savremene američke muzike, a čiji izvođači – idoli – su tinejdžeri ili mladi ljudi u dvadesetim godinama i čiju publiku prvenstveno čine korejski srednjoškolci. A svega ovoga ne bi bilo da na scenu nije stupio Seo Tai Ji sa svojom grupom Seo Tai Ji & Boys i hitom koji ih je proslavio, a koji se smatra prvom savremenom kpop pesmom 난 알아요 (Nan Arayo) – 1992. godine :

1995. godine počinju da se rađaju nove produkcijske kompanije, koje će postati kuće nekih od najpopularnijih kpop izvođača današnjice: prvo SM Entertainment, a ubrzo i YG Entertainment, DSP Entertainment, JYP Entertainment i FNC Music. Tako počinje i trend stvaranja idol grupa, a prva u nizu poznatih je bila H.O.T, koja je debitovala 1996. godine. Evo moje omiljene H.O.T pesme i velikog hita 1999. godine – 아이야 (I Yah):

Glavni “rival” H.O.T bili su Sechs Kies, koji su se pojavili 1997. godine. Jedan od najvećih hitova bila je pesma 커플 (Couple) iz 1998. godine:

Godine 1998. debituje Shinhwa, grupa koja danas nosi titulu najduže aktivne kpop grupe i koja na neki način prevazilazi okvire standardne kpop grupe, pošto njeni verni fanovi odavno već više nisu tinejdžeri, ali istovremeno prikuplja i novu generaciju mladih fanova. U mnoštvu starih hitova ja sam odabrala 악동보고서 (Yo!) iz 1999. godine:

Iste godine se pojavljuje i hip hop grupa 1TYM, koja se smatra zaslužnom za uvođenje hip hopa na korejsku mejnstrim scenu. Iako nisam neki veliki hip hop fan, mogla bih ceo jedan post da posvetim pesmama 1TYM-a, ali evo njihove pesme 1TYM, sa kojom su i debitovali:

G.O.D debituje 1999. godine i postaje jedna od najpopularnijih grupa tog vremena, sa karakterističnim R&B zvukom, koji ostaje prepoznatljiv do danas. Članovi grupe su se ove godine ponovo okupili da bi nastavili zajedničku karijeru. 어머님께 (To Mother) je pesma sa kojom su debitovali:

Ovim završavam prvi deo moje priče o starom kpop-u. Sledeći post će biti nabijen ženskom old kpop energijom! Do tada bih vas zamolila da mi kažete koliko ste bili upoznati sa prvom generacijom kpop idola i da li vam uopšte stari kpop “leži”? Utisci i mišljenja su uvek dobrodošli!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?