Otkrivamo za vas… old kpop – ženska strana priče

Kao što sam i obećala, drugi deo priče o starom kpop-u je u stvari priča o devojkama. Ženske grupe, iako manje zastupljene na korejskoj muzičkoj sceni krajem 90-ih godina prošlog veka svakako su postojale i na svoj način doprinele daljem razvoju korejske pop muzike.

Prva grupa na koju ću obratiti pažnju jeste S.E.S, stvorena kao protivteža H.O.T 1997. godine. Uz druge dve značajne ženske grupe tog vremena Fin.K.L. i Baby V.O.X, dostigle su neverovatnu popularnost, a nakon raspada grupe sve članice su nastavile uspešne solo karijere. Jedna od njihovih najpoznatijih pesama je Dreams Come True iz 1998. godine:

Godine 1997. debitovala je i grupa Baby V.O.X, koja je početkom dvehiljaditih godina postala jedan od pionira korejskog talasa. Tokom postojanja grupe članice su se menjale, ali to nije uticalo na popularnost grupe, koja je nizala nagrade iz godine u godinu. U nizu hitova ja sam se odlučila za višenedeljnog pobednika muzičke emisije Inkigayo, pesmu 우연 (By Chance) iz 2002. godine:

Fin.K.L je treća ženska grupa značajna za ovaj period u korejskoj pop muzici. Ova četvoročlana grupa, čiji član je i jedna od najvećih kpop zvezda današnjice Lee Hyori, debitovala je 1998. godine i muzički je naginjala ka R&B zvuku. Godine 1999. jedan od najvećih hitova bila je njihova pesma 영원한 사랑 (Forever Love):

Diva je bila još jedna ženska grupa tog vremena, koja je, iako nije dostigla popularnost koju su dostigle prve tri, bila značajna zbog svog hip hop zvuka i popularnosti u nekim drugim azijskim zemljama – pre svega u Kini i na Tajvanu. Ovo je njihova najpoznatija pesma – 왜불러 (Why Are You Calling) iz 1998. godine:

Nadam se da je ova moja priča o počecima kpop-a bila zabavna za čitanje i slušanje. I još jednom ponavljam – javljajte utiske, zapažanja, mišljenja… a mi se “vidimo” uskoro sa nekim novim temama.

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?