Povratak starog kpop-a?

Evo i mene – Hallyurina stupa na scenu! Htela sam da napravim upečatljiv dramatični ulazak u Hangulija svet (u stilu kdrama, sa sve vetrom u kosi i zapanjenim izrazima lica posmatrača), ali nešto nisam uspela, pošto mi tema data u naslovu jednostavno nije dala mira, iako je možda neobična.

Kada pomislim na kpop fanove u Evropi uvek se zapitam koliko njih je upoznato sa muzikom starijih kpop izvođača. To sa sobom uvek povuče pitanje definisanja starog kpop-a. Koja je to tačno granica koja označava prelazak starog kpop-a na novi kpop? I da li se kpop deli samo na stari i novi ili tu ipak ima više etapa?

To je možda pitanje za neku drugu priliku (a ta prilika će se svakako ukazati pre ili kasnije), pošto ja ovde želim da se fokusiram na nešto što me je nedavno zainteresovalo. Naime, maj mesec ove godine je u vode savremenog kpop-a doneo i povratak dve grupe, koje su, svaka na svoj način, obeležile korejsku muziku sa kraja devedesetih i početka dvehiljaditih godina. Uprkos neverici višegodišnjih vernih fanova, G.O.D i FTTS (Fly To The Sky) su se vratili na scenu.

Naravno, G.O.D i FTTS nisu prve niti jedine old kpop grupe, koje su odlučile da nastave svoju karijeru nakon dužeg vremenskog perioda, jer nikako ne smemo da zaboravimo grupu Shinhwa, maltene konstantno prisutnu na kpop sceni. Stoga ova vest možda ne bi bila toliko zanimljiva da se nađe na ovom blogu da nije činjenice da su obe grupe ostale verne svom prepoznatljivom zvuku. Evo numera – novih i starih – pa prosudite sami!

G.O.D – 미운 오리 새끼 (The Lone Duckling) – maj 2014. :

I jedna od najpoznatijih pesama iste grupe iz 2001. godine – G.O.D – 길 (Road) :

FTTS – 너를 너를 너를 (You You You) – maj 2014. :

I jedna od najpoznatijih pesama iste grupe iz 2006. godine – FTTS – 피(避) (Blood) :

Kao veliki fan starog kpop-a moram priznati da sam bila prijatno iznenađena kad sam čula nove pesme, imajući utisak da sam magično vraćena u prošlost, u vreme kad sam ja napravila svoje prve korake u nepoznatom, uzbudljivom svetu korejske muzike. Sve pesme, koje su se pojavile (jedna pesma G.O.D i ceo novi album FTTS) su laganije – što je i razumljivo kad se uzme u obzir da je FTTS duo, koji se proslavio zahvaljujući svojim baladama, pa to možda takođe opravdava osećaj povratka starom kpop zvuku, jer dobra balada nekako uvek dobije tu neku vanvremensku dimenziju. Ipak, ne mogu da se otrgnem utisku da nova muzika, koju nam nude G.O.D i FTTS neodoljivo podseća na njihovu muziku od pre deset i više godina. I možda je upravo taj nostalgični prizvuk, koji ova muzika nosi sa sobom, umnogome doprineo radosti starih fanova da ponovo vide svoje idole.

I za kraj ne mogu a da ne spomenem još jednu pesmu, koja se pojavila prošle godine, a koja savršeno oslikava korejsku muziku devedesetih. Članovi popularnih old kpop grupa H.O.T, Sechskies, G.O.D i NRG –  Moon Hee Jun, Tony An, Eun Ji Won, Danny Ahn i Chun Myung Hoonsu okupili su se i oformili grupu H.S.g.R da bi nas uveselili ovom pesmicom, koja svakako podseća na stare letnje hitiće njihovih grupa (kako muzika, tako i spot – pesma i jeste obrada jedna stare pesme iz tog perioda). Verujem da će vam ovo izmamiti osmehe… uživajte!

H.S.g.R – 할 수 있어 (May I Love You) – maj 2013. :

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?