Otkrivamo za vas… 빈집 aka 3-Iron

 우리가 살고 있는 세상이 꿈인지 현실인지 알 수가 없다

It’s hard to tell if the world we live in is either a reality or a dream.

Teško je razaznati da li je svet u kome živimo san ili stvarnost.

Za današnji tekst rubrike Otkrivamo za vas odabrala sam film Kim Ki Duka, 3-Iron (čiji naslov u originalu glasi 빈집 tj. Prazna kuća).

3-iron-scene

Glavni lik Taeseok (igra ga Jae Hee) luta gradom na motoru u potrazi za kućama ili stanovima čiji su vlasnici trenutno na putovanju. Možda ćete se zapitati kako on zna da nikog nema u kući? Vrlo jednostavno, ide od vrata do vrata i ostavlja reklamne letke na kvakama da bi se kasnije vratio i pokušao da uđe tamo gde niko nije uklonio reklamu (hm, lukavo, zar ne? Slično ne valja ni kada vam se nakuplja pošta u sandučetu, just sayin’). Potom neko vreme boravi u praznim stanovima, kao da regularno živi tu, a zauzvrat opravlja neispravne aparate vlasnika (nekada to baš i nije poželjno, videćete već), brine se o biljkama, pere njihov veš i na kraju celo iskustvo zabeleži sa nekoliko selfie-ja (sebića, svojića i sl. izaberite omiljeni izraz 😉 ).

3-iron-selfie-scene
Ova bi bila idealna za facebook… da je tad postojao.

Jedna od kuća u koju se uselio zapravo nije prazna, i naš glavni lik sreće se sa nezadovoljnom lepom ženom za koju se može reći da živi u “zlatnom kavezu”. Verovali ili ne, oni tokom celog filma ne razmenjuju ni reč između sebe. Ali njihov odnos pun nežnosti i razumevanja razvija se i napreduje potpuno nestvarno. Štaviše, sticajem okolnosti, kreću zajedno da pohode prazne kuće!

3-iron selfie scene 2

Nažalost, u njihovom malom svetu ne ide baš sve bez problema, tako da će na neko vreme morati i da se razdvoje, ali naravno nijednog trenutka neće zaboraviti jedno na drugo.

Ono što je mene fasciniralo u ovom filmu jeste gluma i odnos između glavnih likova – njihovi pogledi, pokreti, dodiri kazuju sve što reči (ne) mogu. Nedostatak replika uopšte mi nije smetao, sve je bilo rečeno i bez reči, ništa nije nedostajalo, ništa nije bilo suvišno.

Ako ne volite filmove čija radnja se odvija relativno sporo i u kojima likovi praktično i ne progovaraju (u suštini su samo glumci koji igraju sporedne likove morali da uče tekst 😉 ), moram odmah da kažem da ovaj film možda i nije za vas. Ali nikad se ne zna, možda se iznenadite koliko bi vam prijala ova priča. A ako nemate problema sa filmovima ovih karakteristika, šta drugo da vam kažem nego you’re in for a treat.

3-iron mozaik

Pitanje koje se postavlja na kraju jeste kako ćete živeti ako ne možete da budete sa ženom koju volite? Jednostavno, nestaćete…


Skrolujte dalje na sopstvenu odgovornost 🙂 screenshotovi koje sam ostavila za kraj mogući su spojleri (ako se išta ovde može smatrati spojlerom, pošto film ipak treba odgledati i lično doživeti).

.

.

.

.

.

사랑해요…

3-iron ljubavni trougao scena
Happily ever after?

식사하세요…

3-iron scena iz filma

 

Uživajte u filmu i javite utiske! A ako ste već pogledali film, kako vam se svideo?

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

3 thoughts on “Otkrivamo za vas… 빈집 aka 3-Iron

 • March 6, 2015 at 8:06 PM
  Permalink

  ovaj film sam odgledala ! ispra mi je bio veoma smešan ,posle sam svatila suštinu priče! da su glavni likovi bili osamljeni i željni nečeg što im nedostaje u životu, a to je zapravo “ljubav i pažnja” oni to nisu imali iako je jednastrana življela u raskošnom životu, druga u sopstvenoj slobodi !što zapravo ne čini ih u potpunosti srećnim! što je zapravo i u životu tako , uvjek nam nešto fali! a to je ipak jedna draž u životu ! šta bi radili, kad bi sve u životu imali! mislim da nam život nebi bio zanimljiv! zar ne! a oni dvoje su jedno drugom dopunili u životu ono što im nedostaje! iako su slabo komunicirali .! mislim da ako nadješ drugu polovinu u svom ljubavnom životu koja te razume i kad ne pričaš! da su tada i suvišne reči!što zapravo su sa ovim i rekli u ovom filmu!!!

  Reply
  • March 7, 2015 at 12:39 PM
   Permalink

   Lepo rečeno, Jasmina! Mene isto fascinira koliko su reči nekad suvišne… tad vidim koliko je važno da u životu pronađemo osobe sa kojima nam je prijatno i kad samo ćutimo!
   Drago mi je da si i ti uživala u ovom filmu koliko i Hallyurina i ja!

   Reply
 • Pingback: Otkrivamo za vas… 올드보이 aka Oldboy | Hangulia blog

A šta vi imate da kažete na ovu temu?