Otkrivamo za vas… 올드보이 aka Oldboy

Laugh and the world laughs with you. Weep, and you weep alone.
Smej se i svet će se smejati sa tobom. Plači i plakaćeš sam.

Danas vam oktrivamo jedan od kultnih filmova južnokorejske kinematografije – Oldboy (올드보이 (2003)). Film je adaptacija istoimene japanske mange Nobuaki Minegishi-ja i Garon Tsuchiye, a drugi je deo “osvetničke” trilogije režisera Park Chan Wook-a, uz filmove Sympathy for Mr. Vengeance (복수는 나의 것 (2002)) i Sympathy for Lady Vengeance (친절한 금자씨 (2005)). Ono što sva tri filma spaja u “osvetničku trilogiju” jesu teme osvete, nasilja i spasenja, mada su filmovi nastali kao zasebne jedinice i nisu povezani likovima niti radnjom, a definisani su kao trilogija od strane međunarodne kritike. Zbog toga i film Oldboy možemo da posmatramo kao jedinstveno ostvarenje, koje možemo da gledamo i doživljavamo nezavisno od ostala dva filma.

2

If they had told me it was going to be fifteen years, would it have been easier to endure?
Da su mi rekli da će trajati 15 godina, da li bih ih lakše podneo?

Ovaj triler prati priču običnog čoveka, kojeg kidnapuju i zatvaraju na 15 godina, a zatim ga – bez ikakvog objašnjenja, isto kao što su ga i zatvorili, puštaju na slobodu. Od tog trenutka upuštamo se u avanturu njegovog traganja za objašnjenjem njegovog zatočeništva i osvete. Nažalost, ne bih smela ništa više da kažem o radnji filma, jer je baš priča i način na koji se radnja odvija ono što ovaj film čini tako posebnim. Još kad se na dobru priču doda odlična psihologija likova, maestralna režija, savršeni kadrovi, odlična gluma i muzika, koja samo doprinosi mračnoj i agresivnoj atmosferi filma dobijemo zaista fantastičan film!

Even though I’m no more than a monster – don’t I, too, have the right to live?
Iako sam samo čudovište – zar nemam, kao i svi, pravo da živim?

3

Your gravest mistake wasn’t failing to find the answer. You can’t find the right answer if you ask the wrong questions.
Tvoja najveća greška nije nemogućnost da nađeš odgovor. Ne možeš da nađeš pravi odgovor ako postavljaš pogrešna pitanja.

Oldboy je 2004. godine bio nominovan za Zlatnu palmu i osvojio Grand Prix žirija Kanskog festivala, a osvojio je i niz drugih nagrada za najbolji film, najbolje glumačko ostvarenje (glavna muška uloga), najbolju režiju, najbolju muziku, najbolju montažu…. kao i nagradu publike na filmskim festivalima u Bergenu i Stokholmu. Jedan je od retkih južnokorejskih filmova koji su se prikazivali i u beogradskim bioskopima, što samo govori o velikom međunarodnom uspehu ovog filma. Prošle godine je urađen i američki rimejk u režiji Spajk Lija, koji ja nisam gledala, a moram da priznam da i ne planiram, pošto, sudeći po kritikama, američka verzija ne zavređuje pažnju vernih Oldboy fanova.

You see, they say that people shrivel up because they have an imagination. So, don’t imagine anything, you’ll become brave as hell.
Vidiš, kažu da ljudi postaju kukavice zato što imaju maštu. Nemoj ništa da zamišljaš, postaćeš neviđeno hrabar.

4

Revenge is good for your health, but pain will find you again.
Osveta je dobra za tvoje zdravlje, ali bol će te ponovo naći.

Ako ne podnosite dobro brutalne scene nasilja možda vam ovaj šokantan film neće baš prijati, ali ga ja u svakom slučaju preporučujem zbog jake priče i fenomenalne realizacije. U svakom slučaju ovo je svakako film koji vas neće ostaviti ravnodušnim – ili će biti jedan od onih “odličnih koji nisu za vas” ili ćete ga naprosto obožavati – treća opcija ne postoji! Ako ga pogledate ili ste ga već gledali obavezno nam napišite vaše utiske!

Odličnih filmova nikad dosta – zato pogledajte i Hangulijinu preporuku od prošlog meseca: 3-Iron!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

3 thoughts on “Otkrivamo za vas… 올드보이 aka Oldboy

 • March 5, 2015 at 5:08 PM
  Permalink

  odgledan i taj film! uzima svaki dah u svakoj sceni ovog filma! mislim da sam dovoljno rekla!!
  preporučujem nešto sličan film koji je nagradjen medju boljim korejskim filmovima to je triler
  “Now World”mislim da Hollywoodska kinomatografija treba da zavide njihovom umjeću kako treba dobar triler da se uradi! gledala sam dosta trilera vezano za mafiju od strane hollywoodske kinomatografije uradjeno naravno sa puno akcije i neizbježne pucnjave! ali razlika je u tome uraditi film da bude zanimljiv bez pucnjave i neizbježnih heroja koji svaki metak izbjegnu! evo i link iz tog filma! http://youtu.be/zQy7kWEH1-g nadam se da će vam se dopasti!!!!!pozz

  Reply
 • Pingback: Otkrivamo za vas – Il Mare | Hangulia blog

A šta vi imate da kažete na ovu temu?