Otkrivamo za vas… The King and The Clown

Film koji vam otkrivamo ovog meseca jeste Kralj i klovn, odnosno The King and The Clown (왕의 남자) iz 2005. godine. Ova istorijska drama je nastala kao adaptacija pozorišne predstave Yi, a postala je najgledaniji film u istoriji južnokorejske kinematografije u vreme kad se prikazivala, jer je film u bioskopima pogledalo preko 12 miliona ljudi – što je četvrtina južnokorejskog stanovništva.

Lee Sun Hee – In Yeon (Fate)

Radnja je smeštena u doba dinastije Ćoson i vladavine kralja Yonsan-a. Film prati priču dva ulična zabavljača, koji su, usled nevolja u koje su zapali, primorani da pobegnu u Seul. Na ulicama Seula odvažno izvode satiričnu predstavu, kojom kralja i njegovu konkubinu izlažu podsmehu, zbog čega završavaju u zatvoru. Međutim, ubrzo su pomilovani i kralj ih prima na dvor kao svoje lične zabavljače, posebno očaran feminiziranim mladim glumcem, u kojeg se ubrzo i zaljubljuje. Stvari se, naravno, komplikuju kako film odmiče, ali već sam vam previše rekla, pa ostatak otkrijte sami! Kada je počeo sa prikazivanjem Kralj i klovn je izazvao bujicu komentara na temu homoseksualnosti, a posebno pokrećući pitanje prikazivanja jedne istorijske ličnosti (i to vladara) kao homoseksualca. Film je ubrzo dobio epitet “korejske Planine Broukbek (Brokeback Mountain)”, a gej tema nije zasmetala masovnoj bioskopskoj poseti u konzervativnoj Koreji.

The King and The Clown trejler

Kao što sam već spomenula film je dostigao veliki uspeh – pre svega je oborio rekord po gledanosti u trenutku kad se prikazivao, a zatim je pobrao i razne nagrade na festivalima u Koreji i to za najbolji film, glavnu mušku ulogu, novog glumca, režiju, scenario, sporednu mušku ulogu, fotografiju, muziku itd. Takođe je bio i korejski kandidat za Oskara za najbolji film snimljen van engleskog govornog područja 2006. godine, ali nije bio nominovan. Film je proslavio mladog Lee Junki-ja, kako u Koreji, tako i u inostranstvu (pre svega širom Azije), pošto je film prikazivan i u Tajvanu, Singapuru, Kanadi, Japanu, Kini, Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, Novom Zelandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji i Francuskoj, uglavnom na raznim filmskim festivalima, ali ponegde i u okviru redovnih bioskopskih repertoara.

kac2

Kralj i klovn je svakako jedan od najznačajnijih filmova, koji su “izašli” iz Koreje 2006. godine. I k-pop nije mogao da ga zaobiđe – tačnije, zabavne emisije nisu mogle da ga preskoče. Mi koji smo bili k-pop fanovi već tada dobro se sećamo poznate parodije na temu ovog filma, koju su izveli DBSK dečaci – tada još uvek na početku svoje karijere. King’s Man je prethodila banjun dramama, koje su DBSK momke još više približile njihovim fanovima (ima ih čak sedam), ali je meni upravo ova studijska parodija, koja više liči na emisiju sa igrama, nego na uvod u mini drame, omiljena i najzabavnija! Evo cele emisije, pa pogledajte sami:

Ako tražite još filmskih preporuka pogledajte Hangulijin tekst o filmu Il Mare!

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?