Post-grunge bend iz Koreje?

Da, dragi moji, dobro ste čuli! Danas vam pišem o post-grunge bendu iz Koreje koji nikako ne treba da zaobiđete – reč je o bendu The Breeze!

The Breeze sam otkrila pre nekoliko godina, posle sesije vrednog guglovanja u potrazi za pesmom iz filma Temptation of Wolves. Mislim da tad nisam ni odgledala film do kraja. Zablokirala sam se kad sam čula fenomenalnu melodiju i prosto sam morala da utvrdim ko je izvodi. Čini mi se da sam te večeri preslušala sve Temptation of Wolves OST klipove na youtube-u (ako pogledate sada, videćete da nijedna od njih nije 뭐라할까, kako se ta zagonetna pesma zvala tj. zove), pa sam “hvatala” reči gledajući više puta scenu tokom koje se pesma čula, pokušavajući da rešim misteriju pretragom lyrics-a – ma znate već kako ide kada želite da otkrijete ko peva neku vama do tada nepoznatu numeru.

Dakle, ovo je pesma zbog koje sam se zaljubila u grupu The Breeze ili, kako se na korejskom piše, 더브리즈:

Sad malo istorije – bend je osnovan 2003. godine i, što je pomalo čudno, do sada su objavili samo tri full-length albuma: The Breeze Vol. 1 (2003), Counterblow (2004) i Alive (2013). Ne treba zaboraviti i na sjajni single-album Begin Anew iz 2009. godine. Volela bih da znam šta se tačno dešavalo u njihovoj karijeri za vreme višegodišnjih pauza, ali na internetu nisam uspela da pronađem mnogo podataka (možemo da nagađamo da su momci iz benda npr. tada išli da služe vojsku što obično zaustavi aktivnosti benda na nekoliko godina). Inače, bend čine četiri člana: pevač Kang Bul-sae (강불새), leader i gitarista No Ju-hwan (노주환), basista Jeong Tae-kyun (정태균) i bubnjar Jo Han-cheol (조한철).

Još jedna od mojih omiljenih pesama je i 촛불 sa Begin Anew albuma:

Prošle godine, 10 godina posle debija, pored LIVE verzije pesme 뭐라할까, momci iz grupe The Breeze izdali su novi album Alive sa kojeg vam, za sada, preporučujem pesmu Try To Remember You:

Da se vratim na pojam s početka, post-grunge. U principu sam The Breeze svrstavala u rock bend sve dok upravo na njihovoj Facebook stranici nisam pročitala da sami sebe smatraju post-grunge bendom. Kada sam na vikipediji pročitala da su predstavnici ovog rock podžanra grupe Foo Fighters, Nickelback i Creed pomislila sam to je to! I zaista, neverovatno je koliko pesme benda The Breeze kod mene proizvode slična osećanja kao muzika Nickelback-a i Creed-a.

Da li ste možda već ranije čuli za 더브리즈? Ako jeste, koje su vam omiljene pesme? Ako niste… kakvi su vaši utisci posle nekoliko pesama koje sam vam preporučila?

Pročitajte i ove zanimljive tekstove:

A šta vi imate da kažete na ovu temu?